időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Magyarország előmozdíthatja Grúzia euroatlanti integrációját

Gábor Márton
Forrás: MTI
2023.09.15. 12:06 2023.09.15. 12:17
Magyarország előmozdíthatja Grúzia euroatlanti integrációját

Magyarország támogatja Grúzia euroatlanti integrációját – mondta a honvédelmi miniszter, miután megbeszélést folytatott a grúz védelmi miniszterrel pénteken Budapesten. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a nyári, Tbilisziben tett látogatása után a mostani találkozó alkalmat adott arra, hogy szorosabbra fűzzék a két ország közötti együttműködést.

Hozzátette, hogy könnyű a párbeszéd a két ország között, mert hasonló a kultúrája, földrajzi adottsága. Mindkét nemzet más nemzetek tengerébe ékelődött, kis létszámú, speciális nyelvet beszélő, önálló, zárt kultúrájú ország, amely elkötelezett a kereszténység értékei mellett. Elmondta: 

Magyarország támogatja Grúzia euroatlanti integrációs törekvéseit, és emlékeztetett arra, hogy Magyarország jövőre átveszi az Európai Unió tanácsának soros elnökségét, így lehetősége lesz ennek előmozdítására.

Szólt arról is, hogy áttekintették az ukrajnai háború helyzetét, és egyetértettek abban: az egy elhúzódó, véres, a potenciális eszkalációs lehetőséget magában rejtő háború. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szavai szerint Grúzia a béke nagymesterének tekinthető, bár komoly konfliktusban áll szomszédjával. Kiemelte: Magyarország kiáll Grúzia területi integritása és függetlensége mellett.

Grúzia képes a béke megőrzésére, és Magyarország is ezt tekinti céljának az orosz–ukrán háborúban

– mondta, hozzátéve, csak a tűzszünet és béketárgyalás lehet a háború megoldása. A tárgyaláson érintették a kétoldalú, katonai, védelempolitikai lehetőségeket is. A miniszter kiemelte: a képzésekben, kiképzésekben, gyakorlatozásokban a két ország katonái kölcsönösen jelen vannak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta azt is, hogy tájékoztatta a grúz védelmi minisztert a Magyarországon termelő védelemipari beruházásokról, az azokban rejlő katonai és gazdasági lehetőségekről. Dzsuanser Burcsuladze grúz védelmi miniszter hangsúlyozta: Grúzia és Magyarország között baráti a viszony. 

A népeink, országaink, társadalmaink nagyon sok kölcsönös kulturális értékkel és azonossággal rendelkeznek

 – fogalmazott, majd pedig megjegyezte: a tárgyaláson szót ejtettek közös értékeikről, jövőképükről, és megbeszélték a lehetséges együttműködés lehetőségeit a két ország, illetve a minisztériumok között.

Dzsuanser Burcsuladze reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti együttműködés a megbeszélés eredményeként újabb szintre fog emelkedni.

 

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Dzsuanser Burcsuladze grúz védelmi miniszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Honvédelmi Minisztériumban 2023. szeptember 15-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.