Nekiment Peking a német külügyminiszternek + videó

Kínának nem tetszett, hogy Annalena Baerbock diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt.

2023. 09. 18. 16:26
BAERBOCK, Annalena
Brüsszel, 2023. március 20. Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európai Unió brüsszeli külügyminiszteri találkozójára érkezõben nyilatkozik 2023. március 20-án. MTI/AP/Virginia Mayo Fotó: Virginia Mayo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivívta Kína haragját a német külügyminiszter: Annalena Baerbock ugyanis a Fox News amerikai televíziós hálózatnak adott interjúban diktátornak nevezte Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnököt. A Politico brüsszeli hírportál közlése szerint a német tárcavezetőt az ukrajnai háborúról kérdezték, amelyre válaszolva azt mondta,

ha Putyin megnyerné ezt a háborút, az milyen jel lenne a világ más diktátorai számára, mint Hszi kínai elnök?

Baerbock álláspontjára válaszolva Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, Kína határozottan ellenzi a tárcavezető megjegyzéseit. Az esetet országa politikai méltóságának súlyos megsértésének nevezte, továbbá nyílt politikai provokációnak titulálta – számolt be hétfőn a hongkongi Now TV nevű televíziós csatorna.

A német külügyminiszter nem először bírálta nyilvánosan a kínai vezetést. Korábban az emberi jogok megsértésével vádolta Pekinget, és arra szólította fel a távol-keleti nagyhatalmat, határozottan foglaljon állást az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Beszédeiből Tajvan sem maradt ki, áprilisban azt mondta, ha a sziget körüli helyzet elfajul, az „horrorisztikus forgatókönyv lenne az egész világ számára”.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.