időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo

Nekiment Peking a német külügyminiszternek + videó

Magyar Nemzet
2023.09.18. 16:26 2023.09.18. 16:37
Nekiment Peking a német külügyminiszternek + videó

Kivívta Kína haragját a német külügyminiszter: Annalena Baerbock ugyanis a Fox News amerikai televíziós hálózatnak adott interjúban diktátornak nevezte Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnököt. A Politico brüsszeli hírportál közlése szerint a német tárcavezetőt az ukrajnai háborúról kérdezték, amelyre válaszolva azt mondta,

ha Putyin megnyerné ezt a háborút, az milyen jel lenne a világ más diktátorai számára, mint Hszi kínai elnök?

Baerbock álláspontjára válaszolva Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, Kína határozottan ellenzi a tárcavezető megjegyzéseit. Az esetet országa politikai méltóságának súlyos megsértésének nevezte, továbbá nyílt politikai provokációnak titulálta – számolt be hétfőn a hongkongi Now TV nevű televíziós csatorna.

A német külügyminiszter nem először bírálta nyilvánosan a kínai vezetést. Korábban az emberi jogok megsértésével vádolta Pekinget, és arra szólította fel a távol-keleti nagyhatalmat, határozottan foglaljon állást az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Beszédeiből Tajvan sem maradt ki, áprilisban azt mondta, ha a sziget körüli helyzet elfajul, az „horrorisztikus forgatókönyv lenne az egész világ számára”.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.