időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Vasszigorral lépnek fel Meloniék az illegális migráció ellen

Jánosi Dalma (Róma)
2023.09.18. 13:27 2023.09.18. 14:39
Vasszigorral lépnek fel Meloniék az illegális migráció ellen

Az olasz kormány további migrációs szigorításokat vezet be. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hétfőre rendkívüli minisztertanácsi ülést hívott össze, hogy megvitassák a súlyos bevándorlási krízist és olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek elrettenthetik az Olaszországba induló afrikai tömegeket. 

 

A kormány célja, hogy legfeljebb 18 hónapos időtartamra zárt táborba helyezzék el az érkezőket mindaddig, amíg menedékkérelmüket nem bírálják el.

 

Így kívánják elérni, hogy a menedékre nem jogosult gazdasági menekültek ne mozoghassanak szabadon az ország területén és ne jelentsenek veszélyforrást a közbiztonságra. Amennyiben az elbírálást követően olyan döntés születik, hogy az illető nem jogosult menekültstátuszra, rövid időn belül kitoloncolják az országból. 

Meloni célja, hogy a honvédelmi tárca bevonásával alacsony lélekszámú és jól ellenőrizhető településeken alakítsanak ki a migránsok fogva tartására alkalmas táborokat. Lampedusa szigetén azonnali tiltakozás tört ki a fogdák hallatán. Az olasz miniszterelnök videóüzenetben figyelmeztette az Afrikából útnak indulást tervezőket, hogy véget ért a szabad élet, zárt táborok várnak rájuk Olaszországban. 

Nem érdemes az emberkereskedőkben bízni, akik rengeteg pénzért olyan hajózási eszközöket bocsátanak vízre, amelyek nem alkalmasak hosszú távú tengeri átkelésre. Ha illegálisan érkeztek az országba, akkor fogva tartunk, majd visszaszállítunk a hazátokba. Nem áll módunkban, hogy másként cselekedjünk.

Ezt követően Meloni szólt az olaszokhoz is, hangsúlyozva, hogy nem távolodtak el eredeti célkitűzéseiktől, idő, munka, türelem és eltökéltség szükséges az eredmények felmutatásához, de nem változtattak nézőpontot. Minden nap azon dolgoznak, hogy ígéreteikhez híven megszilárdítsák az ország közbiztonságát és megfékezzék az illegális bevándorlást.

Matteo Salvini, a Liga elnöke szerint a bűnszervezetek háborút indítottak Olaszország ellen, lehetetlen nem azt gondolni, hogy az ezrével érkezők nem egy összehangolt támadási stratégia részei. 

Lampedusa megszállása azt mutatja, hogy az Európai Unió valójában nem létezik, süket és bűnrészes, magára hagyta a tagállamokat. Nem lehet spontán jelenségnek nevezni, ha pár óra leforgása alatt 120 hajó érkezik az olasz partokhoz. Megtervezett, finanszírozott és előkészített művelet, háborús támadás, ami az olasz partoknál zajlik

– jelentette ki a politikus. Nemcsak Lampedusának jelent problémát, ha naponta hatezren érkeznek, hanem Olaszország összeomlásához vezethet. Salvini szerint a bűnszervezetek által irányított folyamat célja többek között az is, hogy ellehetetlenítsék a számukra nem ideális olasz kormányt. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az olaszok 89 százaléka úgy véli, Salvini belügyminiszteri mandátuma alatt, 2019-ben eredményesebben kezelte a migrációs krízist, mint Giorgia Meloni hivatalban lévő kormányfő.

Borítókép: illegális bevándorlók várakoznak a lampedusai kikötőben, hogy a Cassiopea hadihajóval továbbszállítsák őket Olaszország más részeibe 2023. szeptember 15-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.