A német külügyminiszter óva intette az Irán támogatta csoportokat a háborúba való belépéstől

Annalena Baerbock szerint meg kell akadályozni az új frontvonalak kialakulását.

Forrás: MTI2023. 10. 20. 15:23
BAERBOCK, Annalena
Chisinau, 2023. október 17. Annalena Baerbock német külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselõinek a Moldova megsegítését célzó negyedik adományozói konferencián Chisinauban 2023. október 17-én. Az úgynevezett Moldova-platformot Németország hívta életre 2022 áprilisában Franciaországgal és Romániával együtt. Az elsõ három konferencián Berlin, Bukarest és Párizs összesen több mint egymilliárd eurót ajánlott fel Moldova javára. MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német külügyminiszter pénteken Jeruzsálemben óva intette az Irán által támogatott csoportokat a gázai háborúba való belépéstől. Annalena Baerbock a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadása óta másodszor jár szolidaritási látogatáson Izraelben – jelentette a helyi sajtó.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet értesülése szerint Baerbock és izraeli hivatali kollégája, Eli Cohen ezúttal a Gázai övezetbe elhurcoltak kérdéséről és arról tárgyalt, hogy meg kell akadályozni egy második, északi – a libanoni határ menti – front megnyílását. Ebből kifolyólag mondta Baerbock: 

Figyelmeztetem Iránt, a libanoni síita Hezbollahot, az iraki síita milíciákat, a jemeni húszikat, hogy ne fenekedjenek, ne csatlakozzanak a terrorhoz.

A külügyminiszterek tárgyalásán részt vett Beni Ganz ellenzéki izraeli politikus is, aki tagja lett a háború kitörése után megalakult nemzeti vészhelyzeti egységkormánynak. Baerbock azzal vádolta a Hezbollahot, hogy be akarja rántani Libanont a konfliktusba, amelyet a Gázai övezetet uraló Hamász váratlan terrortámadása indított el október 7-én, és amelyben több mint 1400 izraelit gyilkoltak meg iszlamista terroristák.

Baerbock bírálta az övezet izraeli blokádját is, azt, hogy a Gázai övezet nem kap áram-, víz-, élelmiszer- és üzemanyag-utánpótlást, miközben az izraeli hadsereg folyamatosan támadja a Hamász hadállásait, és ezek során már több ezer palesztin vesztette életét.

A gázai civilek szenvedése

nemcsak táptalajt nyújt az új terrorizmusnak, hanem veszélyezteti Izraelnek arab szomszédaival eddig helyreállított kapcsolatait, ugyanis a térség teljes lángba borulásával fenyeget

– mondta Baerbock, és hozzátette hogy a támadások kitervelésekor éppen erre számítottak a terroristák.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.