Greta Thunberg Izrael-ellenes felhívást osztott meg

A klímamozgalom egyes részei veszélyes antiszemita és Izrael-ellenes utakon járnak.

2023. 10. 20. 19:51
THUNBERG, Greta
New York, 2019. szeptember 23. Greta Thunberg svéd környezetvédõ aktivista felszólal az ENSZ klímacsúcsán a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Greta Thunberg svéd klímaaktivista globális sztrájkot hirdetett Palesztináért és terrorral vádolja Izraelt és a Nyugatot. A globális klímamozgalom egyes részeit egyébként újra és újra vonzza az antiszemitizmus. A Greta Thunberg által kezdeményezett „Fridays For Future” (FFF) már 2021-ben is megosztott egy antiszemita posztot. 

Most viszont maga Thunberg volt az, aki megosztott egy Izrael-ellenes felhívást az Instagramon.

Négy nappal ezelőtt a Palestinespeaks nevű csoport globális általános sztrájkot hirdetett Palesztinával szolidaritásként, amit Thunberg most közzétett Instagram-sztorijában csaknem 15 millió követője elé tárva.

Thunberg egy fotót is posztolt, amin másik három aktivistával látható, és ezt írta hozzá: Ma szolidaritásból sztrájkolunk Palesztináért és Gázáért. Szerinte a világnak fel kell emelnie szavát, és azonnali tűzszünetet, igazságosságot és szabadságot kell követelnie a palesztinok és az érintett civilek számára. 

Mint az Instagram-felhívásban írja: nyomást kell gyakorolni a Nyugatra, hogy állítsák le a „rasszista politikát” és a „gázai népirtást”.

Azt is állítja, hogy Izrael és a Nyugat „állami terrort” hajt végre. 

Marcel Emmerich, a német Bundestag ulmi képviselője egyértelműen bírálta Thunberget, mint mondta az ilyen szolidaritási felhívások valójában a Hamász szörnyű terrorjával való szolidaritást jelentik. Kifejtette, hogy biztos benne, hogy a klímamozgalom egyes részei veszélyes antiszemita és Izrael-ellenes utakon járnak. Aláhúzta, hogy sürgősen tisztázni kell, hogy ki az elkövető és ki az áldozat. Hozzátette, hogy egy ilyen helyzet nagymértékben károsítja az éghajlatváltozás ügyét. Kiemelte, hogy különösen ebben az időben elengedhetetlen, hogy szolidárisak legyünk Izraellel.

Izrael biztonsága „nem alku tárgya”, és „a Hamász terrorját a lehető leghatározottabban el kell ítélni.

Nem Marcel Emmerich az egyetlen, aki elítélte az aktivistát, Marlene Schönberger, a Bundestag Landshut tagja szintén egyértelműen bírálta Thunberget.  Mint mondta, látszik, hogy a Fridays For Future International ragaszkodik antiszemita irányvonalához. Kiábrándító, hogy „a globális ifjúsági mozgalom mennyire egyoldalúan nézi az izraeli és gázai helyzetet, hiányzik belőlük az emberség és az empátia”.

A Palestinespeaks nevű csoport, amelynek a felhívását Thunberg megosztotta, azt állítja, hogy berlini székhelye van, és politikai, feminista, demokratikus, antirasszista mozgalomként írja le magát Németországban, amely küzd a palesztin jogokért. Különféle Izrael-ellenes tartalmakat tettek közzé oldalaikon, például a „Szabad Palesztinát a folyótól a tengerig” felhívást, amelyet Izrael Állam megsemmisítésének kódjaként is ismernek. 

Borítókép: Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.