Izrael csak a következő egy olyan sorban, amelynek mindannyian részét képezzük

Izrael nemzeti töltetű mondatai a woke-baloldaliak számára iszonyúan kellemetlenek.

2023. 10. 26. 20:01
Frank Füredi professzor, az MCC Brussels vezetője az Európai Zsinagóga rabbijával beszélget az MCC rendezvényén Brüsszelben.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–Magyarországon él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége. A terrorral való szimpátia ott elképzelhetetlen – jelentette ki Kovács Tamás Iván belgiumi magyar nagykövet az MCC Brussels szervezésében zajló rendezvényen, amely az Izrael és az új antiszemitizmus címet kapta. A panelbeszélgetés résztvevői a nyugat-európai országok palesztinbarát szimpátiatüntetéseiről és a növekvő antiszemitizmusról beszélgettek.

Emmanuel Abramowicz, az antiszemitizmus elleni nemzeti hivatal szóvivője (Franciaország) történelmi perspektívába helyezte a beszélgetés témáját. Mint elmondta, még Francois Mitterrand 80-as, 90-es évekbeli szocialista elnökre vezethető vissza a francia baloldal szellemi leépülése. Abramowicz szerint a francia baloldali erők azt rontották el, hogy cserben hagyták a munkásosztályt többek között olyan intézkedésekkel, mint a valuta leértékelése az euró bevezetésére készülve, és a „regroupement familial” politikája. Utóbbi annyit tesz, hogy a korábbi gyarmatok bevándorlóinak lehetővé tették, hogy az egész családjukat magukkal hozzák Franciaországba. Ez a gyakorlatban a munkásosztály lehetőségeit jelentősen rontotta a munkaerőpiacon, így az átpártolt Jean-Marie Le Pen jobboldali szerveződéséhez.

A szóvivő szerint a baloldal szellemi tőke hiányában azóta sem volt képes értelmezhető politikai jövőképet kovácsolni az országának, így a bevándorláshoz fordult, hogy pótolja kiesett szavazótáborát.

Ezeknek az új szavazóknak elő kellett adni valamit, és a muszlimoknak a legjobb téma, hogy Izrael gonosz és „természetesen Gáza mögött állnak” – összegezte gondolatait.

A perspektívát tágítva Sabine Beppler-Spahl, a Freiblickinstitut elnöke (Berlin), a Spiked németországi tudósítója arra reflektált, hogy maga az Európai Unió nemzetállam-ellenessége is szítja az antiszemitizmust.

Izrael szálka ezeknek a csoportoknak a szemében. Izrael szóvivője azt mondta, hogy jogunk van megvédeni magunkat, és az ilyen nemzeti töltetű mondatok a woke-baloldaliaknak iszonyúan kellemetlenek.

Frank Füredi, az MCC Brussels vezetője az antiszemitizmust empirikusan megközelítve adott hangot hasonló véleményének, miszerint a probléma két irányzat találkozása: az iszlamista antiszemitizmus és a woke-antiszemitizmus. 

A muszlim közösségek védelmében azonban egyetértés volt a panelisták között, hogy természetesen nem a többség okozza a problémát, sőt

egy szűk vallási fanatikus réteg terrorizálja a saját közösségük nagy részét is, akiket azonban semmilyen szervezet nem szólít meg, és ez komoly hiányosság.

Az esemény zárásában fogalmazódott meg az az üzenet, hogy az Izrael melletti kiállás azért is szükséges, mert a szélsőséges iszlamizmus számára 

Izrael csak a következő egy olyan sorban, amelynek mindannyian részét képezzük.

Erre példaként az merült fel, ahogy a tüntetéseken skandált Hamász-alapelv, a „folyóktól a tengerig” üzenet, amely azt takarja, hogy első lépésben a Jordán folyótól a Földközi-tengerig kell „zsidótalanítani a területet”, de a végső cél egy világot lefedő kalifátus létrehozása.

Borítókép: Frank Füredi professzor, az MCC Brussels vezetője az Európai Zsinagóga rabbijával beszélget az MCC rendezvényén Brüsszelben. (Fotó: Tóth Péter/MCC Brussels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.