Stratégiai megbeszélést sürget Orbán Viktor Ukrajna EU-tagsága ügyében

A miniszterelnök közölte, a kelet-európai ország csatlakozási kérelmével kapcsolatban sok kérdés merült fel.

2023. 10. 06. 10:44
VON DER LEYEN, Ursula; ORBÁN Viktor
Granada, 2023. október 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az EU-s intézmények vezetőit hívta meg az EPC tanácskozására. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sok kérdés merült fel Kijev uniós csatlakozási kérelmével kapcsolatban – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a spanyolországi Granadában megrendezett EU-csúcstalálkozóra érkezve. A The Guardian brit napilap közlése szerint a kormányfő kiemelte,

az uniós vezetőknek stratégiai megbeszélést kell tartaniuk az ügyben, mert még soha nem vetődött fel egy háborúban álló ország felvétele

Orbán Viktor kérdésekre válaszolva elmondta, a blokknak meg kellene értenie, hogy az ukrán csatlakozás milyen hatással lenne az EU biztonsági, mezőgazdasági és regionális fejlesztési politikájára.

Az MTI beszámolója szerint az uniós bővítésről elmondta: 

Magyarország ösztönzője, támogatója a folyamatnak, ugyanakkor számos tagország bővítési fáradtságra hivatkozik, ami nem tisztességes a tagságra várakozókkal szemben.

– Nincs esély arra, hogy az európai uniós tagországok vezetői között megállapodás szülessen a migrációról – fogalmazott a csúcs másik sarkalatos témáját tekintve.

A kormányfő hozzátette: ez politikailag lehetetlen, ugyanis korábban arról állapodtak meg, hogy egyhangúlag döntenek a migráció szabályozásárról, de ezt nemrég megváltoztatták, és a csomagot Magyarországot és Lengyelországot megkerülve, jogilag megerőszakolva mégis áterőltették.

Ezután nincs esély sem kompromisszumra, sem megállapodásra, és nemcsak most, hanem évekre előre

– szögezte le Orbán Viktor.

A miniszterelnök Granadából egy videót is közzétett a Facebookon, amelyben azt mondja: bár több ezer kilométerre vannak Brüsszeltől, onnan is jól látszik, hogy Brüsszelben áll a bál.

 

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.