Ukrajna Las Vegastól kér segítséget az oroszok elleni háborúban

A maffia ellen bevetett módszereket használnák fel az oroszok ellen az ukránok.

2023. 10. 28. 11:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz szereplőket a szerencsejáték-iparból kiszorítani akaró ukrán tisztviselők az amerikai hatóságok nyolcvanas években használt módszereit akarják utánozni, amikor is a tengerentúlon eltávolították az olasz maffiát Las Vegas kaszinóiból. A The Guardian brit lap cikkében emlékeztet, a szerencsejátékot tízéves tilalom után legalizálták Ukrajnában, röviddel a 2022. februári invázió előtt, és azóta az továbbra is nyereséges utat jelent az oroszok számára, akik pénzt akarnak keresni az országban, és ukrán szerencsejátékosok személyes adatait szeretnék begyűjteni.

Az ukrajnai szerencsejáték-szabályozó hatóság 2022 szeptemberében kezdte meg az engedélyek visszavonását, és idén tavasszal Volodimir Zelenszkij több mint 400, az orosz szerencsejáték-üzletághoz kapcsolódó magánszemélyt és jogi személyt szankcionált, köztük öt ukrán szerencsejáték-társaságot. A bankok és más pénzintézetek, amelyekről azt feltételezik, hogy orosz oligarchák nevében segítették a szerencsejátékból szerzett nyereség tisztára mosását, szintén a figyelem középpontjába kerültek.

Az ágazat kizsákmányolása azonban továbbra is fenyegetést jelent – írja a brit lap. Még akkor is igaz ez, ha a hatóságok azt állítják, hogy elszántan reagálnak ezekre az esetekre. Olena Vodolazsko, az ukrán szerencsejáték- és lottószabályozási bizottság tagja elmondta, hogy a szabályozó hatóság meghívást kapott Nevadába az Egyesült Államok Szerencsejáték-ellenőrző Testületétől, hogy megvitassák az ukrán rendszer reformját és az orosz befolyás megszüntetését.

Az amerikai szabályozók nagyon fontosak számunkra. Mert, amit láttam, amikor például a litvánoknál, Svájcban vagy Hollandia szabályozóinál jártam: ők akkor kezdték el a szabályozást a piacon, amikor még nem voltak olyan kihívások, mint a maffia vagy egy másik ország befolyása. De az Egyesült Államoknak megvolt, ezért úgy gondolom, hogy a tapasztalataik nagyon értékesek lehetnek számunkra

– közölte.

Azt mondta, reméli, hogy Ukrajna követni fogja az amerikai szabályozók és bűnüldöző szervezetek „legjobb gyakorlatát”, amikor együttműködtek a maffia Las Vegasból való kiszorításában. Az olasz maffia kulcsszerepet játszott a Las Vegas-i kaszinók és szállodák fejlesztésében, de a fordulópont az 1970-es években következett be, amikor az FBI a szabályozó testületekkel együtt nyomozást indított a szervezett bűnözés érintettsége miatt.

 

A The Guadian megjegyzi, a szerencsejátékokat Ukrajnában 2020-ban legalizáló törvény lehetővé tette kaszinók és pénznyerő automaták csarnokainak megnyitását a szállodákban, valamint legalizálta az online szerencsejátékokat és fogadóirodákat. A bizottságot a szektorban szabályozóként hozták létre, tanácsadó testülettel. Hamarosan azonban beköltöztek az orosz szerencsejáték-szervezetek és az oligarchákhoz köthető jogi tanácsadók. A háború kirobbanását követően az ágazatban továbbra is fennálló orosz befolyás vádjai közepette Borisz Baumot, a szabályozó hatóság tanácsadó testületének vezetőjét 2022 júliusában elbocsátották. Ő azután hagyta el az országot, s állítólag Ciprusra távozott, miután a médiában azt állították, hogy segíteni akart egy orosz kapcsolatokkal rendelkező cégnek az engedély megszerzésében. 

Nincs Ukrajnában

 – mondta Vodolazsko. Semmi kapcsolatunk nincs vele azóta, hogy megszüntettük a régebbi tanácsot. Már van egy új testületünk – tette hozzá az ukrán illetékes.

Hozzátette, hogy az egyik fő feladat most a pénzmosás lehetőségeinek visszaszorítása a pénzbeszedési és -elemzési rendszerek reformjával.

Azt gondolom, hogy most minden köztisztviselőnek és minden ukrán állampolgárnak azzal a kihívással kell szembenézni, hogy harcoljon Oroszország befolyása ellen, mert minden lehetőség, hogy pénzt keressenek vagy befolyást szerezzenek, megerősíti őket

– emelte ki Olena Vodolazsko.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.