Ursula von der Leyen újabb üzenetet akar küldeni Vlagyimir Putyinnak

Az uniós intézmények vezetői Ukrajna támogatását és az azeri–örmény békét fontosságát emelték ki az Európai Politikai Közösség csütörtöki találkozóján.

Forrás: MTI2023. 10. 05. 14:33
VON DER LEYEN, Ursula
Granada, 2023. október 5. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtó képviselõinek nyilatkozik az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltõ Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az EU-s intézmények vezetõit hívta meg az EPC tanácskozására. MTI/EPA-EFE/Miguel Angel Molina Fotó: Miguel Angel Molina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós intézmények vezetői Ukrajna támogatását és az azeri–örmény béke fontosságát emelték ki az Európai Politikai Közösség (EPC) granadai találkozójára érkezve csütörtökön.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy a megbeszélések középpontjában Ukrajna támogatása áll, meggyőződése szerint az Európai Politikai Közösség továbbra is elkötelezetten támogatja Kijevet.

A találkozón újabb egyértelmű üzenetet küldenek Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arról, hogy nem tűrnek el agressziót szuverén államok ellen – szögezte le.

Hangoztatta azt is, hogy az EU-ban jelentősen csökkentek az energiaárak. Ez azt mutatja, hogy az uniónak sikerült felülemelkednie a válságon, amelyet Oroszország okozott a fosszilis energiával való zsarolással. Az orosz függőségtől való megszabadulás érdekében uniószerte jelentős befektetésekről döntöttek a megújuló energiákba.

Kitért a hegyi-karabahi helyzetre is: hangoztatta, hogy az EU támogatja Örményországot, és segít kielégíteni a humanitárius szükségleteit.

Bejelentette, hogy az unió megduplázza, 10,4 millió euróra növeli humanitárius támogatását, és már döntött 15 millió eurónyi közvetlen költségvetési segítségről is Jerevánnak. Kiemelte: az unió párbeszédre szólít Hegyi-Karabah ügyében, és elítéli a fegyveres beavatkozást.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hozzátette: az uniót megdöbbentette Azerbajdzsán döntése a fegyveres beavatkozásról, és eltökélt abban, hogy segíti Örményországot a hadművelet következményeinek enyhítésében.

Kijelentette: azt várja a granadai csúcstalálkozótól, hogy segít az Európai Politikai Közösséget közelebb vinni fő céljaihoz, azaz fokozni a stabilitást, a biztonságot és a gazdasági jólétet a kontinensen.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tervekkel ellentétben mégsem tárgyal a békéről Granadában Azerbajdzsán és Örményország, előbbi Törökországgal együtt végül nem vesz részt az eseményen.

Ezért nem lehet beszélni arról a súlyos helyzetről, hogy több mint százezer embernek sietve el kellett hagynia otthonát, menekülve egy katonai akció elől. Elítéljük a katonai akciókat a konfliktusok megoldásában

 − fogalmazott.

Reményének adott hangot, hogy a most elmaradt találkozó létrejöhet majd Brüsszelben, így elkerülve a konfliktus folytatódását, és elérve Örményország politikai stabilizálódását.

A politikus kiemelte: a mostani döntő pillanat ahhoz, hogy Európa operatív megállapodást fogadjon el az egyre nagyobb migrációs áramlatokkal való szembenézés érdekében.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtó képviselőinek nyilatkozik az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én (Fotó: MTI/EPA-EFE/Miguel Angel Molina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.