Változnak az idők Ukrajna számára

Robert Fico szlovák kormányfő szerint Zelenszkij bejelentkezése senkit nem érdekelt az Európai Tanácsban.

2023. 10. 31. 11:50
null
SLOVAKIA-POLITICS-VOTE Fotó: VLADIMIR SIMICEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke arról számolt be egy videós bejelentkezésében, hogy „egyáltalán nem lepődtem meg, amikor láttam, hogy Zelenszkij videóüzenetét az Európai Tanács ülésén érdeklődés nélkül fogadták”. Mint ismert, Volodimir Zelenszkijnek ukrán államfő október 26-án, az uniós csúcson jelentkezett be Európa vezetőinek ülésén videókapcsolaton keresztül.

Az idők valóban változnak. Nem is olyan régen még mindenhol tapssal fogadták, most pedig nem engedik, hogy felszólaljon egyes termekben [a legfelsőbb törvényhozó testületek], ahogyan nemrég az Egyesült Államokban történt

– fogalmazott Szlovákia miniszterelnöke.

Fico azt is elmondta, hogy fáradtságot érzett az Ukrajnáról szóló vita alatt az Európai Tanácson és 

az EU vakon másolja Joe Biden amerikai elnök kormányának politikáját, és a béke elérése helyett csak pénzt és fegyvereket ad Kijevnek.

A háború jelenlegi állapota a kormányfő szerint patthelyzetbe jutott, így most jó alkalma nyílna az uniónak, hogy közvetítő szerepre törjön Oroszország és az Egyesült Államok között. „Ha az EU érdekelt lenne egy ilyen szerepben, akkor most lenne a legjobb alkalom erre” – mondta.

A videóját úgy zárta Robert Fico, hogy 

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a békéről csütörtökön és pénteken az Európai Tanács brüsszeli ülésén egyáltalán nem esett szó.

Szlovákia új vezetője a magyar állásponthoz hasonló külpolitikát vall az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. A közelmúltban ismét kiemelte, hogy Szlovákia készen áll Ukrajna humanitárius támogatására – kiemelve, hogy a tél közeledtével különösen nagy szükség lesz erre –, de a katonai támogatástól teljesen elzárkózott.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök (Fotó: AFP/Vladimir Simicek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.