Az EU határait ostromolták az illegális bevándorlók + videó

A spanyol exklávé, Ceuta határkerítését mintegy 400 afrikai bevándorló rohanta le hétvégén, de a Kanári-szigeteket sújtó migrációs válság sem csillapodik.

2023. 11. 20. 14:31
null
Arrecife, 2023. november 14. Illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Arrecife kikötõjébe 2023. november 14-én, miután a spanyol tengeri mentõszolgálat 51 migránst vett fedélzetére a szigettõl 18 kilométerre. MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo Fotó: Adriel Perdomo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illegális bevándorlók százai ostromolták hétvégén az EU határait. Több mint négyszáz szubszaharai migráns próbált meg erőszakkal betörni Spanyolországba a ceutai határkerítésnél, Benzú északi részén. 

A marokkói csendőrség helikopterek és könnygáz segítségével vissza tudta szorítani őket, de azóta is készenlétben állnak a határon, mert előfordulhat, hogy újabb csoportok verbuválódnak össze és ismét megpróbálják lerohanni a határkerítést. Tájékoztatásuk szerint az elmúlt hónapok egyik legsúlyosabb ostromát kellett visszaverniük, de elmondták azt is, hogy az illegális bevándorlók az elmúlt hetekben már harmadjára próbálták meg átmászni a tíz méter magas határkerítést, amin keresztül bejuthattak volna Spanyolországba és egyben az Európai Unió területére. Október 30-án például több mint száz, november 1-jén pedig mintegy 200 ember próbálkozott ugyanezzel.

Közben a kanári-szigeteki migrációs nyomás sem csillapodik. Az elmúlt napokban ismét több száz ember kötött ki a szigetcsoport valamelyik tagján. Az utasok többsége mauritániai és szenegáli állampolgár. Az egyik hajón, amire a legkisebb szigettől, El Hierrotól délre bukkantak rá, hét menekült hunyt el, miután 15 napot töltöttek a nyílt tengeren étlen-szomjan. Életben maradt társaik elmondták, hogy mások is meghaltak az út során, de a többiek holttestét útközben a vízbe dobták.

A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint a kanári-szigeteki illegális migráció 118 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. November 15-ig bezárólag már 32 436 fő kötött ki a szigetvilágban, szemben a 2022-ben egész évben regisztrált 14 875 fővel szemben. Az idei számok ráadásul meghaladják a legutóbbi, 2006-os történelmi migrációs válság idején rögzítetteket is, amikor 31 678 ember ért partot a szigeteken.

A dél-európai ország központi kormánya hétfőn kezdte volna meg több mint ezer bevándorló átszállítását a Kanári-szigetekről Madridba, hogy így tehermentesítse a régió túlterhelt befogadórendszerét. Az áttelepítést azonban végül egy héttel elhalasztották, így az első 378 afrikai állampolgár november 28-án érkezik majd meg az alcalá de henares-i laktanyára, ahol a polgármester tájékoztatása szerint határozatlan ideig maradhatnak majd.

Borítókép: Illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvő Arrecife kikötőjébe 2023. november 14-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.