Egyre magányosabb a holland Mikulás: kultúrmészárlás érte a társát

Évek óta folyik a vita Fekete Péterről.

2023. 11. 18. 6:06
null
Amszterdam, 2014. szeptember 8. A Fisher-Price amerikai játékgyártó vállalat Fekete Péter (k) és Mikulás (j) játékai egy amszterdami üzletben 2014. szeptember 8-án. Számos panasz érkezett a játékgyártóhoz, amelyekben rasszizmussal vádolták a Fekete Péter készítõit, így a cég ezekre reagálva visszavonta a terméket a boltok polcairól. (MTI/EPA/Lex Van Lieshout) Fotó: Lex Van Lieshout
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia tradicionális figurája Fekete Péter (hollandul Zwarte Piet), aki a Mikulás társa a belga és holland tradíciók szerint. Évente általánosan elterjedt rendezvény a Mikulás-felvonulás, ahol a Mikulást az arcukat feketére festő, Fekete Pétert megszemélyesítő emberek kísérik. 

Zwarte Piet szémélye azonban az elmúlt években támadások keresztüzébe került, mivel a feketére festett arcot sokan rasszistának találták. 

A vita tehát már évek óta húzódik, most a felvonulás közeledtével pedig Heusden település önkormányzata bejelentést kapott egy „rasszizmusellenes csoporttól” (Kick Out Zwarte Piet, KOZP), hogy demonstrációt fognak tartani, mert „még mindig vannak, akik elfogadják a Fekete Pétereket.”

A nyomásra az önkormányzat úgy határozott, hogy csak összekormozott arccal lehet részt venni a tradicionális rendezvényen, vagyis tilos a teljes arc feketére festése.

A KOZP a döntést elismerve lefújta a tüntetést.

A döntés azonban nem mindenkiből váltott ki ilyen fokú elégedettséget: egy húszfős csoport bejelentette, hogy a tradíciókhoz híven fog megjelenni a rendezvényen. A csoport egyik tagja úgy vélekedett, hogy az önkormányzat saját magának köszönheti a provokációt.

A közösségi oldalakon is rengetegen osztottak meg képet Fekete Péterről, így kifejezve azt, hogy nem támogatják egy régi hagyomány eltörlését. 

Aki azt hinné, hogy a téma nem bír komoly jelentőséggel, téved, hiszen korábban még miniszterelnöki reakciót is kiváltott a Fekete Péter-toposz. A liberális Mark Rutte holland miniszterelnök még három éve döntött úgy, hogy nem védelmezi tovább Fekete Péter karakterét. Tette mindezt annak ellenére, hogy 2014-ben még azt nyilatkozta, hogy Fekete Péter külsejét nevéből adódóan nem lehet megváltoztatni. Az eset jól példázza a mindenre kiterjedő woke-nyomást.

Borítókép: A Fisher-Price amerikai játékgyártó vállalat Fekete Péter- és Mikulás-figurái egy amszterdami üzletben 2014. szeptember 8-án. Számos panasz érkezett a játékgyártóhoz, amelyekben rasszizmussal vádolták a Fekete Péter készítőit, így a cég ezekre reagálva visszavonta a terméket a boltok polcairól (Fotó: MTI/EPA/Lex Van Lieshout)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.