Emberek százait ítélné el Ukrajna háborús bűncselekmények miatt

Ukrajna főügyésze szerint több mint százezer orosz háborús bűncselekménnyel kapcsolatos bizonyítékot azonosítottak.

2023. 11. 19. 16:47
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 4. Volodimilr Zelenszkij ukrán elnök az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott kijevi sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán főügyész, Andrij Kosztin szerint az ukrán kormány mintegy 109 ezer állítólagos orosz háborús bűncselekményről gyűjtött bizonyítékot, beleértve a fizikai és kibertámadásokat is.

Kosztin szombaton a Halifaxi Nemzetközi Biztonsági Fórum margóján elmondta a Politico brüsszeli hírügynökségnek, hogy ukrán tisztviselők több mint négyszáz feltételezett elkövetőt azonosítottak e bűncselekmények elkövetésével. Mintegy háromszáz személy ellen emeltek vádat, és hatvanhatot már el is ítéltek.

Ezen incidensek és háborús bűnök széles köre, nagy léptéke sok munkát és sok új megközelítést igényel. Elkötelezettségünk, hogy minden egyes incidens dokumentálása és a vádemelés mellett döntünk, mert minden háborús bűncselekménynek megvannak a maga áldozatai.

– mondta Kosztin a fórumon, ahol az ukrán–orosz háború volt a fő téma.

Miközben Ukrajna küzd azért, hogy előrehaladást érjen el Oroszország elleni harcában, Kijev a tavalyi teljes körű invázió óta háborús bűnökről gyűjtött bizonyítékokat, amelyeket a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé terjeszt. Az eljárás alá vont vádak túlnyomó többsége emberiesség elleni bűncselekménynek minősült, mint például az ukrán civilek állítólagos tömeges kivégzése Bucsában 2022-ben.

Kosztin adatai között szerepel még 265, kritikus infrastruktúra és környezet elleni bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás, például az ukrán Nova Kahovka gát ellen az év elején történt támadás, amellyel az ukrán fél továbbra is az orosz hadsereget gyanúsítja. 

Kosztin elmondta, hogy a számítógépes és a környezet elleni bűncselekmények bevonása az ICC bizonyítékai közé Ukrajna új kezdeményezése, hangsúlyozva, hogy minden bűncselekménynek vannak áldozatai. Azt is elismerte, hogy kihívást jelent az olyan orosz állampolgárok elítélése, akik esetleg nem tartózkodnak Ukrajnában, vagy elkerülték az elfogást, bár megjegyezte, hogy néhányukat már bíróság elé állították.

A vádlottak többsége orosz háborús bűnös, akiket távollétükben próbálunk meg elítélni. Ez egy meglehetősen hosszú folyamat, mert több eljárási lépést is igényel. A mi álláspontunk ugyanis, hogy mindenki számára tisztességes eljárást biztosítsunk, beleértve az orosz háborús bűnösöket is.

– mondta Kosztin.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.