időjárás -3°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

Így foglalták el a jemeni húszi lázadók az izraelinek tartott hajót + videó

Magyar Nemzet
2023.11.20. 19:46 2023.11.20. 19:50
Így foglalták el a jemeni húszi lázadók az izraelinek tartott hajót + videó

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók elfoglalták vasárnap a Vörös-tengeren a Galaxy Leader elnevezésű teherhajót, amely egy izraeli iparmágnáshoz köthető. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a kereskedelmi hajó Törökországból Indiába tartott. 

Az esetet az izraeli hadsereg rendkívül súlyos, globális következményekkel járó incidensnek minősítette, egyúttal hangsúlyozta, hogy a hajó legénysége többnemzetiségű, de izraeliek nincsenek a fedélzetén.

Izraeli tisztségviselők szerint a járműveket szállító hajó brit tulajdonban van, jelenleg egy japán cég üzemelteti. Az AP ugyanakkor hozzáfűzte, hogy nyilvános adatbázisok szerint a hajó tulajdonosa a Ray Car Carriers brit cég, amelyet Abraham Rami Ungar alapított, aki Izrael egyik leggazdagabb üzletembere. Egy Ungarhoz köthető hajó 2021-ben felrobbant az Ománi-öbölben. Izrael akkor és most is Iránt tette felelőssé az incidensért.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal által kiadott közlemény szerint a hajó 25 fős legénysége ukrán, bolgár, Fülöp-szigeteki és mexikói állampolgárokból áll, és izraeli nincs köztük. A jemeni húszik megerősítették, hogy elfoglaltak egy – általuk izraelinek nevezett – hajót a Vörös-tenger déli részén. Közölték, hogy a legénységgel az iszlám elvek és értékek szerint bánnak.

Borítókép: Pillanatkép a felvételből (Forrás: Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.