Katar túszok szabadon engedése ügyében közvetít fegyverszünetért cserébe

Az ország októberben már sikeresen közvetített négy túsz – egy amerikai nő és a lánya, valamint két izraeli nő – elengedésében.

Forrás: MTI2023. 11. 08. 21:44
null
Hán-Júnisz, 2023. november 3. Izraeli légitámadásban megsemmisített épületek romjai fölött egy palesztin férfi a Gázai övezetben fekvõ Dzsabalíja menekülttáborban 2023. november 3-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9000 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Abed Haled Fotó: Abed Haled
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy palesztin tisztségviselő közlése szerint a háromnapos humanitárius fegyverszünetért cserébe a Hamász iszlamista palesztin szervezetnek tizenkét túszt, közöttük hat amerikait kellene elengedni. 

Ejlon Lévi izraeli kormányszóvivő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva nem kívánta kommentálni a tárgyalásokkal kapcsolatos nyilatkozatokat.

Október 7-én egy átfogó műveletben a Hamász fegyveresei több mint 240 embert ejtettek túszul Izraelben. A túszok között több külföldi, így tíz amerikai is van. Izrael értésre adta, hogy a túszok elengedése előtt nem egyezik bele humanitárius tűzszünetbe.

Katar, ahol a Hamász politikai irodát működtet, és amely több millió dollárnyi pénzügyi segítséget nyújtott már Gázának, októberben már sikeresen közvetített négy túsz – egy amerikai nő és a lánya, valamint két izraeli nő – elengedésében.

Vasárnap Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni katari miniszterelnök közölte, hogy az Izrael okozta nehézségek ellenére folytatja a közvetítést.
Borítókép: Izraeli légitámadásban megsemmisített épületek romjai fölött egy palesztin férfi a Gázai övezetben (Fotó: MTI/AP/Abed Haled)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.