Még ki sem futott, máris kilőtték az egyik legmodernebb orosz hadihajót + videó

Valószínűleg Storm Shadow cirkálórakétákat használtak az ukránok.

2023. 11. 07. 20:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ki sem futott a tengerre, az utolsó vizsgálatokat végezték rajta, máris megsemmisítette egy ukrán csapás az orosz Askold hadihajót – számolt be róla több nemzetközi hírforrás. Értesüléseik szerint a csúcsmodern, Kalibr cirkálórakéták indítására is alkalmas hadihajó a Krím félsziget kercsi kikötőjében horgonyzott, mikor találat érte. Műholdképek megerősítik az értesüléseket, és bár a hajó nem süllyedt el, meg nem erősített hírek szerint olyan súlyosan megrongálódott, hogy javíthatatlan. Az oroszok azt elismerték, hogy támadás érte a Krímet, de hivatalosan nem reagáltak a veszteség hírére. Az állítólagos találatról videó is megjelent a világhálón. Ezen egyértelműen látszik, hogy több rakéta csapódik a hajótestbe óriási robbanással.

Sajtóértesülések szerint az ukránok a már korábban is többször bizonyított brit–francia fejlesztésű Storm Shadow cirkálórakétával csaptak le.

 

A Karakurt-osztályú hajó csúcstechnológiája, az elsőket 2018-ban állították először szolgálatba. A korvettek viszonylag kis méretűek, de komoly tűzerejűek, elsődleges fegyverzete a Kalibr cirkálórakéta (ebből nyolcat képes hordozni), de légelhárítással is fel van szerelve. A típusból mindössze négy áll szolgálatban az orosz haditengerészet kötelékében, az Askold lett volna az ötödik, amely év végén csatlakozott volna a fekete-tengeri flottához. Költségeit 30 millió dollár fölöttire becsülik.

Hogy az ukránok már mélységi célpontok támadására is képesek, mára mondhatni rutinszerűen. Egy hónapja a Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli főparancsnokságának épületére is csapást mértek. 

Borítókép: Videókivágás a becsapódás pillanatáról (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.