Pusztítás Franciaországban: gazdák küzdenek az árvíz következményeivel + videó

A mezőgazdasági kamara becslései szerint a veszteségek megközelítik a huszonötmillió eurót.

2023. 11. 14. 20:31
null
Saint-Léonard, 2023. november 7. A heves esõzések által elöntött utcák egyike az észak-franciaországi Saint-Léonardban 2023. november 7-én. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pas-de-Calais-ban, a könyörtelen esőzések által sújtott francia régióban a gazdáknak az áradások súlyos következményeivel kell szembenéznie: 20 százalékkal kevesebb tejet termelő tehenek, több mint 2500 hektárnyi víz alá került termény és növekvő veszteségek – ez egy olyan helyzet, amelyet el lehetett volna kerülni, írja a Le Figaro francia napilap. 

A lapnak nyilatkozott Hames-Boucres-ban Alain Delplace gazda, aki öt napon keresztül küzdött az istállóit körülvevő pangó vízzel. 

Minden éjjel felkelek, hogy ellenőrizzem, működnek-e a szivattyúk. Anélkül a marháim nem maradhatnának itt

– nyilatkozta Delplace, kiemelve, hogy tehetetlen lenne a kölcsönkapott szivattyúk nélkül. Mint mondta, már több mint 2000 liter gázolajat használtak el, ami több mint 3500 euróba került, hogy a szivattyúk működőképesek maradjanak.

A 400 tehén és borjú komoly veszélyben van, bár a szalmacsere gyakori, de a víz mindenhová beszivárog, ami a tüdőtágulás veszélyét jelenti a sérülékeny állatok számára. A tehenek tejtermelése már most húsz százalékkal csökkent. 

Delplace megjegyezte: „Stresszesek. Fázik a lábuk. Olyanok, mint mi; nem szeretnek így élni”. 

Calais és Boulogne-sur-Mer településen több tucat gazdaságot érint az árvíz. 

A mezőgazdasági kamara becslései szerint a veszteségek megközelítik a 25 millió eurót.

Christian Durlin, a kamara elnöke hangsúlyozza, hogy a mocsaras területek körüli elöregedett infrastruktúrával és a csatornák karbantartásával foglalkozni kell, hogy ellenálljanak a növekvő intenzitású esőzéseknek.

A minap dühös gazdák Calais-ban a forgalmat is blokkolták, állami beavatkozást követelve az elkerülhető katasztrófák megelőzése érdekében. 

Emmanuel Macron elnök, felismerve a helyzet súlyosságát, Pas-de-Calais-ba látogatott, hogy szolidaritását fejezze ki az érintett lakosokkal, és elismerje a mentőalakulatok erőfeszítéseit. 

Mivel Pas-de-Calais-ban továbbra is sárga riasztás van érvényben a súlyos időjárási körülmények miatt, a gazdák és a lakosok bizonytalan jövő elé néznek. A kárfelmérés folyamatban van, és a kormányt sürgetik, hogy tegyen proaktív intézkedéseket az ilyen csapások hatásainak enyhítésére.

Borítókép: A heves esőzések által elöntött utcák egyike az észak-franciaországi Saint-Léonardban 2023. november 7-én (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.