Ukrán mesterlövész dönthetett rekordot, majd négy kilométerről végzett ellenségével + videó

Egy ukrán fejlesztésű fegyverrel adták le a halálos lövést.

2023. 11. 23. 17:07
Horizon's Lord ukrán mesterlövészpuska.
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ukrán mesterlövész rekordot döntött, amikor 3,8 kilométerről végzett egy orosz katonával – adták hírül ukrán források. A közösségi médiában olyan, nem túl jó minőségű felvételt is közzétettek, amelyen állítólag a bravúros találat látható. A lövést egy ukrán fejlesztésű volodar obriju (a horizont ura) nevű fegyverrel adta le az Ukrán Biztonsági Szolgálat egy katonája, a front egy meg nem nevezett pontján. A puska 16,7 kilogramm súlyú, teljes hossza 1,82 méter, eddigi becsült maximális hatótávolsága 3200 méter.

Az új rekord hitelességét független források egyelőre nem erősítették meg. Ez önmagában nem meglepő, hiszen ehhez olyan érzékeny információkra lenne szükség, mint a mesterlövész és a célpont pontos pozíciója. Ugyanakkor a közösségi médiában azonnal kétségbe vonták az ukrán állításokat, egyesek szerint ugyanis a lövedék becsült sebessége alapján is kiszámítható a távolság, márpedig a lövés és a találat pillanata között nem telt el elég idő. Ahhoz, hogy négy kilométerről ilyen pontos, halálos lövést adjanak le, ahhoz mindenképpen ideális körülmények, tiszta és szélcsendes idő szükségesek.

A legnagyobb távolságról lelőtt ellenség megerősített rekordját eddig egy kanadai mesterlövész tartotta, aki 2017-ben 3540 méterről végzett egy terroristával Irakban.

Mesterlövészek rekordjai grafika
 

Borítókép: Horizon's Lord ukrán mesterlövészpuska (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.