Zelenszkij átverte Bukarestet?

Egyelőre nem látszik a törekvés, hogy Ukrajnában a románnal azonos moldovai nyelv önálló státusát felszámolják.

VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 4. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott kijevi sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy diplomáciai sikerként számolt be Marcel Ciolacu román miniszterelnök októberi, kijevi tárgyalásai után arról, hogy Bukarest kérésére az ukrán kormány megígérte: felszámolják Ukrajnában a románnal azonos moldovai nyelv önálló státusát, így az eddig moldovaiakként számon tartott közösséget is románajkúnak tekintik.

A Libertatea portál szerdán közölt írásában bemutatja az ukrán kabinet által finanszírozott kiadónál készült, frissen nyomtatott tankönyveket, amelyek borítólapján a „moldovai nyelv”, illetve „moldovai irodalom” felirat szerepel.

Mindkét tankönyv 5. osztályos román diákoknak készült, és 2024-ben kerülnek az iskolákba. Anatol Popescu, az ukrajnai románok érdekképviseletét ellátó Besszarábia Egyesület elnöke csaódottan vette tudomásul a történteket. 

Sajnos a bukaresti és a kijevi hivatalos nyilatkozatokon kívül semmi sem történt. Sem az ukrán oktatási minisztérium, sem a kormány vagy az ukrán parlament részéről nem jelent meg hivatalos aktus a változtatásra vonatkozóan 

– mondta a portálnak Popescu. Hozzátette: azokban az iskolákban, ahol moldovai nyelvű osztályok is működnek, eddig nem érkezett semmilyen változtatásra utaló utasítás.

Senki sem hallott az ukráni végrehajtó hatalom olyan döntéséről, amelyről Marcel Ciolacu nagy hanggal tájékoztatta a közvéleményt közvetlenül a két kormány október 18-i együttes ülése után 

– mondta Anatol Popescu. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bukaresti, majd a román miniszterelnök kijevi megbeszélései után Bukarestben biztosra vették, hogy teljesül a Románia által régóta sürgetett elvárás, miszerint törölni kellene az Ukrajnában hivatalosan elismert nyelvek listájáról a moldovai nyelvet, amely gyakorlatilag azonos a románnal.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott kijevi sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.