Amerikai és brit hadihajók lepik el a Vörös-tengert

A jemeni húszik egyre nagyobb veszélyt jelentnek a nemzetközi kereskedelemre és a tengeri biztonságra.

2023. 12. 17. 12:43
null
Hodeida, 2023. december 6. Csónakokon szállítanak férfiakat az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által elfoglalt Galaxy Leader teherhajóhoz, amely a Vörös-tengeren vesztegel a nyugat-jemeni Hodeida asz-Szalif kikötõje közelében 2023. december 5-én. A húszik december 3-án foglalták el a Galaxy Reader kereskedelmi hajót, amely egy izraeli iparmágnáshoz köthetõ, és Törökországból Indiába tartott. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben sorra támadták a jemeni húszik a Vörös-tengeren közlekedő külföldi kereskedelmi és haditengerészeti hajókat, melynek nyomán több hajózási társaság bejelentette, módosítják járataik útvonalait, elkerülve a lázadók akcióit. A BBC brit közszolgálati média értesülései szerint a világ egyik legnagyobb szállítmányozó vállalata, az olasz–svájci Mediterranean Shipping Company (MSC) sem közlekedik egy ideig a vörös-tengeri útvonalon – hasonló döntést hozott a francia CMA CGM nevű vállalat, a dán Maersk, valamint a német Hapag-Lloyd is. A megtámadott hajóktól érkeztek olyan információk is, melyek szerint a húszik elsősorban az Izraelbe tartó hajókat veszik célba.

Miközben a kereskedelmi hajók száma csökken a Vörös-tengeren, sorra jelennek meg a haditengerészet hajói.

A Politico hírportál közölte, amerikai és brit hadihajók a húszik több drónját lelőtték szombaton. Az amerikai hadsereg egyik rombolója, a USS Carney 14 kilőtt drónt semmisített meg az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának (Centcom) jelentése szerint. A nemrégiben a térségbe érkezett brit királyi haditengerészet egyik rombolója, HMS Diamond szintén akcióba lendült szombaton: olyan drónt lőtt le, melyet éppen a Vörös-tengeren közlekedő hajókra indítottak – valószínűleg támadó szándékkal.

Washington a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i támadása óta igyekszik megerősíteni pozícióit a térségben: nemcsak a Vörös-tengerre, de a Földközi-tengerre is vezényelt hadihajókat.

A britek körében is egyre nagyobbak az aggodalmak, Grant Shapps brit védelmi arról beszélt, a húszi lázadók közvetlen fenyegetést jelentenek a nemzetközi kereskedelemre és a tengeri biztonságra.

A Politico arra is felhívta a figyelmet, a legutóbbi húszi támadásokra éppen Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közel-keleti útja előtt került sor. Tervek szerint a miniszter bahreini, katari és izraeli vezetőkkel fog tárgyalni.

Borítókép: Csónakokon szállítanak férfiakat az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által elfoglalt Galaxy Leader teherhajóhoz, amely a Vörös-tengeren vesztegel a nyugat-jemeni Hodeida asz-Szalif kikötõje közelében 2023. december 5-én (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.