Életfogytiglani börtönbüntetést kapott a michigani lövöldöző fiatal

A középiskolai lövöldözés elkövetőjét még feltételesen sem lehet szabadlábra helyezni.

2023. 12. 09. 11:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírósági tárgyaláson a michigani tinédzsert, Ethan Crumbley-t feltételes szabadlábra helyezés nélküli életfogytiglani börtönre ítélték a 2021-es oxfordi középiskolai lövöldözésért, amely négy osztálytársának életét követelte. Az ítélethirdetés, amelyet a gyászoló családtagok és barátok érzelmes vallomása követett, rávilágított a pusztító esemény mélyreható következményeire.

Crumbley, aki akkor mindössze 15 éves volt, egy félautomata kézifegyvert használt, amelyet az apja ajándékozott neki karácsonyra.

Kwame Rowe Oakland megyei körzeti bíró azért utasította el a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét, mert úgy vélte, aprólékos tervezése miatt valódi terrorcselekményt követett el a fiatal. Crumbley röviden felszólalt a bíróság előtt, arról beszélt, hogy megbánta a tettét. 

Csak azt akarom, hogy azok az emberek, akiknek ártottam, érezzék a megnyugvást

– mondta a fiú. Az áldozatok családtagjai könnyeikkel küszködve nyilatkoztak a tárgyalás után. Egyikük azt mondta, hogy megtagadták tőle az élet fontos pillanatait:

 Soha nem fogom őt az oltárhoz kísérni, amikor saját családot alapít.

A túlélő Kylie Ossege elmesélte a végzetes nap traumatikus pillanatait, amikor a véráztatta szőnyegen fekve próbálta vigasztalni egy diáktársát:

Tizenöt percig feküdtem ott teljesen tehetetlenül – 15 percig hallottam a barátnőm utolsó hangjait, miközben a haját simogattam.

A szülők felelősségét is megállapították

Az ítélet nem csak őt vonja felelősségre, hanem aláhúzza az általánosabb kérdést is. Szülei, James és Jennifer Crumbley gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával néznek szembe, ami ritka példája annak, hogy a szülőket felelősségre vonják gyermekük iskolai lövöldözésben való részvételéért.

Az életfogytiglani börtönbüntetés éles emlékeztetőül szolgál az iskolai lövöldözések közösségekre gyakorolt tartós hatására. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.