Gyászol Németország: meghalt Wolfgang Schäuble volt pénzügyminiszter

A német Kereszténydemokrata Unió párt vezéralakja, Wolfgang Schäuble 81 éves korában, családja körében elhunyt. Schäuble az euróövezeti adósságválság idején Angela Merkel pénzügyminisztere volt, és egykor úgy tűnt, hogy ő lesz a jövő kancellárja.

2023. 12. 27. 11:04
SCHÄUBLE, Wolfgang
Luxembourg, 2023. december 27. 2017. június 16-án az EU-tagországok pénzügyminisztereinek luxembourgi találkozóján készített kép Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrõl. Schäuble, aki 2017-tõl 2021-ig a Bundestag elnöke, korábban Németország belügyminisztere, majd pénzügyminisztere volt, 2023. december 26-án, 81 éves korában elhunyt. MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert Fotó: Geert Vanden Wijngaert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családja körében 81 évesen elhunyt Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament volt elnöke és korábbi pénzügyminiszter. Schäuble, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) párt veterán vezető tagja 1942-ben született Freiburgban.

SCHÄUBLE, Wolfgang
Fotó: Virginia Mayo

Nemzetközi szinten a 2008-as pénzügyi válság és az azt követő euróövezeti államadóssági nehézségek idején volt az egyik legjelentősebb politikus.

Egy időben pedig úgy tűnt, hogy Schäuble lesz a Helmut Kohl kancellárt követő következő jelölt. Számos kormányzati pozíciót töltött be, a pénzügyi tárcán túl például a belügyminisztériumot is vezette.

Ezt a tisztséget töltötte be 1990-ben, amikor egy merényletkísérlet és lőtt sebek miatt élete végéig kerekesszékbe kényszerült. 

Friedrich Merz, a jelenlegi kereszténydemokrata frakcióvezető az első politikusok között volt, aki szerdán az interneten reagált a hírre.

Wolfgang Schäuble személyében a legközelebbi barátomat és bizalmasomat veszítem el, akivel valaha is dolgoztam a politikában

– írta a közösségi oldalán a CDU frakcióvezetője.

Wolfgang Schäuble több mint fél évszázada formálta hazánkat: parlamenti képviselőként, miniszterként és a Bundestag elnökeként. Németország egy élesen gondolkodó, szenvedélyes politikust és demokratát veszített el

– jelentette ki Olaf Scholz kancellár.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa is gyászol:

Életét hazánk szolgálatának szentelte, és közeli barátja volt a németországi zsidó közösségnek. Lélekben a családjával vagyunk

– olvasható az X-en.

 

Borítókép: 2017. június 16-án az EU-tagországok pénzügyminisztereinek luxembourgi találkozóján készített kép Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterről. Schäuble 2017-től 2021-ig a Bundestag elnöke, korábban Németország belügyminisztere, majd pénzügyminisztere volt (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.