Így akarja tovább húzni az orosz–ukrán háborút Joe Biden

A jelek szerint az orosz–ukrán háború halálos áldozatai sem számítanak az Egyesült Államoknak, amelyet a pénzügyi érdekei irányítanak. Joe Biden elnök most további értelmetlen szankciókkal mélyítené el a válságot.

Forrás: MTI2023. 12. 23. 10:55
BIDEN, Joe
Wilmington, 2023. december 18. Joe Biden amerikai elnök nagy csattanást hall a Delaware állambeli Wilmongtonban lévõ kampányközpontjából távozóban, mert egy autós nekiütközik az elnök gépkocsioszlopához tartozó egyik álló városi terepjáróba 2023. december 17-én. Az eset után a Biden házaspár sértetlenül és biztonságban tért vissza wilmingtoni otthonába. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta Fotó: Manuel Balce Ceneta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oroszország elleni még szélesebb körű szankciókra, és importtilalmakra adott felhatalmazást adminisztrációja számára Joe Biden pénteken aláírt elnöki rendeletében. A Fehér Ház közleménye szerint az elnöki rendelet révén áruk újabb körére vezethet be importtilalmat az Egyesült Államok, és pénzügyi intézmények újabb köre is intézkedések hatálya alá kerülhet az orosz–ukrán háború miatt.

A döntés értelmében bizonyos orosz származású árucikkek akkor is importtilalom alá kerülhetnek a jövőben, ha azokat harmadik országban dolgozták fel. Ide tartoznak az Oroszországban bányászott feldolgozott, gyártott bizonyos gyémántok és gyémánttermékek. Az amerikai bejelentés szerint az Egyesült Államok és partnerei a következő hónapban meghozzák importkorlátozásaikat az új felhatalmazás alapján.  

Egy, a közösségi médiában terjedő videó tanúsága szerint Ukrajna további támogatása mellett érvelve Antony Blinken amerikai külügyminiszter kiemelkedő sikernek nevezte Ukrajna helyzetét a háborúban, majd – kimondottan az amerikai közönséghez intézve szavait – hozzátette, hogy az Ukrajnának szánt pénzek kilencven százaléka az amerikai cégekhez kerül, az amerikai gazdaságot pörgeti.

Bizonyos oroszországi gyémántokra már jelenleg is érvényben van amerikai behozatali tilalom. Az amerikai elnöki rendelet felhatalmazást ad az orosz halászati ipar termékeinek, illetve alkoholtermékek importtilalmára. A szankció kiterjedhet tengeri azon áruk körére, amelyeket orosz fennhatóság alá tartozó tengereken, vagy orosz zászló alatt tevékenykedő halászhajóról fogtak ki, akkor is, ha a tengerből származó alapanyagot harmadik országban dolgozzák fel.

A szankciós felhatalmazás egyben szélesíti a pénzintézetek körét, amelyek büntethetővé válnak oroszországi kapcsolatok miatt. A jövőben olyan pénzügyi vállalkozások is amerikai szankció alá kerülhetnek, amelyek már Oroszországot érintő szankciókkal sújtott személyek, vagy vállalatok számára jelentős tranzakciókat bonyolítanak, vagy szolgáltatást nyújtanak. Ide tartoznak az olyan pénzügyi szervezetek is, amelyek az orosz hadiipar vagy beszállítói számára jelentős összegben végeznek bármilyen szolgáltatást.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a Delaware állambeli Wilmingtonban lévő kampányközpontjából távozóban. Egy autós nekiütközött az elnök gépkocsikonvojához tartozó egyik álló városi terepjárónak 2023. december 17-én. Az eset után a Biden házaspár sértetlenül és biztonságban tért vissza wilmingtoni otthonába (Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.