Illegális migráció: az olasz belügyminiszter szerint Olaszország kudarcot vallott 2023-ban

Idén több mint 155 750 migráns érte el Olaszország partjait, számuk ötven százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

Forrás: MTI2023. 12. 31. 18:53
null
Lampedusa-sziget, 2023. szeptember 18. Afrikai illegális bevándorlók érkeznek Lampedusa olasz sziget Molo Favaloro kikötõjébe 2023. szeptember 18-án. Az elõzõ napon Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök megtekintette a túlzsúfolt lampedusai migránsközpontot, és meghallgatta a helyi lakosság panaszait. Von der Leyent Meloni hívta meg a helyzet súlyosságának felmérésére, ugyanis a napokban összesen több mint 10 ezer migráns érkezett a 6300 lakosú dél-olaszországi szigetre. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország kudarcot vallott azzal a célkitűzésével, hogy csökkentse a Földközi-tengeren bárkákkal érkező illegális bevándorlók áradatát – jelentette ki vasárnap Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter.

A tárca adatai szerint az idén több mint 155 750 migráns érte el Olaszország partjait. Tavaly a számuk még 105 ezer volt, vagyis ötven százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

Az idei évben érkezők száma bizonyossággal nem felel meg az embercsempészet legyőzését szolgáló kormányzati intézkedések célkitűzésének − mondta a La Stampa című olasz napilapnak nyilatkozva. Mindazonáltal Piantedosi hangsúlyozta, hogy az intézkedések nélkül még több menedékkérő érkezett volna az olasz partokra.

Kiemelte, hogy a Tunéziával és Líbiával folytatott együttműködésnek köszönhetően migránsok tízezreit tartóztatták fel és embercsempészek százait sikerült őrizetbe venni.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök 2022 októberében hivatalba lépett koalíciójának egyik legfőbb választási ígérete volt az illegális bevándorlás visszaszorítása a Földközi-tengeren.

Borítókép: Afrikai illegális bevándorlók érkeznek Lampedusa olasz sziget Molo Favaloro kikötőjébe 2023. szeptember 18-án. Az előző napon Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök megtekintette a túlzsúfolt lampedusai migránsközpontot, és meghallgatta a helyi lakosság panaszait. Von der Leyent Meloni hívta meg a helyzet súlyosságának felmérésére, ugyanis a napokban összesen több mint 10 ezer migráns érkezett a 6300 lakosú dél-olaszországi szigetre. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.