Nem indulhat az orosz elnökválasztáson a háborúellenes jelölt

Jekatyerina Duncova elmondta, a saját politikai pártja létrehozásán fog dolgozni, amely a békét, a szabadságot és a demokráciát fogja képviselni.

Forrás: MTI2023. 12. 27. 14:35
null
Moszkva, 2023. december 27. Jekatyerina Duncova, az orosz elnökjelöltségre pályázó egykori tévés újságíró nyilatkozik a sajtó képviselõinek fellebbezésének elbírálása után a moszkvai Legfelsõbb Bíróság épülete elõtt 2023. december 27-én. Duncova fellebbezését, amelyet azért nyújtott be, miután az orosz központi választási bizottság december 23-án megtagadta a felvételét a 2024. tavaszi elnökválasztás jelöltjeinek listájára, elutasították. Az elnökválasztást Oroszországban 2024. március 15. és 17. között rendezik. MTI/AP/Dmitrij Szerebrjakov Fotó: Dmitrij Szerebrjakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz legfelsőbb bíróság szerdán jóváhagyta azt a döntést, amely megtiltotta Jekatyerina Duncova volt televíziós újságírónak, aki ellenzi Oroszország ukrajnai háborúját, hogy részt vegyen a márciusi elnökválasztáson. 

A központi választási bizottság tagjai szombaton egyhangúlag megszavazták Duncova jelöltségének elutasítását, arra hivatkozva, hogy számos jogsértés volt a pályázata alátámasztására benyújtott dokumentumokban.

A jelöltségre pályázó újságírónő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson tett bejegyzésében megerősítette, hogy a döntés elleni fellebbezését a legfelsőbb bíróság elutasította.

Jekatyerina Duncova volt regionális törvényhozó egy humánus Oroszországról szóló elképzelését hirdette, amely békés, barátságos és kész a tisztelet elve alapján mindenkivel együttműködni. 

A fellebbezés elvesztése után Duncova közölte, hogy a saját politikai pártja létrehozásán fog dolgozni, amely a békét, a szabadságot és a demokráciát fogja képviselni.

Duncova felkérte a liberális Jabloko politikai párt vezetőit, hogy állítsák őt jelöltnek, de a párt alapítója, Grigorij Javlinszkij ezt az elgondolást hűvösen fogadta – írta az AP amerikai hírügynökség. Közvélemény-kutatások szerint az újraválasztásáért induló hivatalban lévő orosz elnök, Vlagyimir Putyin jelenleg nyolcvan százalék körüli támogatottságot élvez a megkérdezettek körében. 

Ella Pamfilova, a központi választási bizottság vezetője szombaton azt mondta, hogy eddig 29-en jelöltették magukat az elnökválasztásra. Oroszországban március 15–17. között tartják az elnökválasztást.

 

Borítókép: Jekatyerina Duncova, az orosz elnökjelöltségre pályázó egykori tévés újságíró nyilatkozik a sajtó képviselőinek fellebbezésének elbírálása után a moszkvai legfelsőbb bíróság épülete elõtt 2023. december 27-én (Fotó: MTI/AP/Dmitrij Szerebrjakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.