Orosz–ukrán háború: az ukrán légvédelem ismét dróntámadásokat hárított el

Az orosz erők 15 iráni gyártású Sahid önmegsemmisítő drónt lőttek ki Ukrajna területére vasárnapra virradóra, a támadások nagy része az ország déli részét érte, a légvédelem 14 drónt megsemmisített – jelentette be az ukrán hadsereg.

Forrás: MTI2023. 12. 24. 12:20
KULEBA, Dmitro; BAERBOCK, Annalena
Kijev, 2023. szeptember 11. Dmitro Kuleba ukrán (j) és Annalena Baerbock német külügyminiszter kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. szeptember 11-én. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Telegramon közzétett tájékoztatás szerint a dróntámadások a többi között Mikolajiv, Hmelnyickij és Zaporizzsja megyéket érték, a drónokat a hadsereg szerint az Azovi-tenger keleti partvidéke felől lőtték ki.

Mindeközben Németország Ukrajna melletti elkötelezettségét hangoztatta Annalena Baerbock német külügyminiszter a Potsdamer Neusten Nachrichten című német lapnak adott, szombaton közzétett interjúban, melyben azt vetette Vlagyimir Putyin orosz elnök szemére, hogy tönkre akarja tenni az országot.

Az, hogy Putyin Kijev elfoglalására, illetve több mint 40 millió ember meggyilkolására, leigázására és kitelepítésére irányuló terve kudarcot vallott, az a hazájukat elszántan védő ukránok hihetetlen bátorságának köszönhető

− emelte ki Baerbock.

Egyúttal kiemelte: mindebben része van az Ukrajnát támogató országoknak is.

 

A tárcavezető elmondta, Ukrajna orosz erők által elfoglalt területeinek helyzete jól mutatja, mi történt volna egész Ukrajnában, illetve a vele szomszédos országokban, például Moldáviában, ha az Európai Unió és a nemzetközi közösség nagy része nem állt volna eltökélten Ukrajna mellé.

Azt vetette továbbá az orosz erők szemére, hogy szándékosan támadják az ukrán infrastruktúrát, a többi között erőműveket és elektromos vezetékeket.

(Putyin) tönkre akarja tenni Ukrajnát, melynek éppen ezért mindaddig segítünk, amíg csak szüksége lesz rá

− szögezte le.

Németország Ukrajna egyik legnagyobb támogatója a háború 2022. februári kirobbanása óta. Az Egyesült Államok után Berlin nyújtotta a legtöbb katonai segítséget a kelet-európai országnak.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán (j) és Annalena Baerbock német külügyminiszter kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. szeptember 11-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.