Rendhagyó karácsony Ukrajnában + képgaléria

Idén először ünnepelték december 25-én a karácsonyt a túlnyomó részt ortodox lakosságú országban.

2023. 12. 26. 7:15
Ukrainian soldiers mark Christmas Eve near the frontline in Ukraine
CHRISTMAS-SEASON/UKRAINE-FRONTLINE Fotó: REUTERS/Thomas Peter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei volt az első karácsony Ukrajnában, melyet az ortodox hagyományokkal ellentétben december 25-én ünnepeltek. Az eddigi gyakorlattal való szakításról szóló törvényt júliusban írta alá Volodimir Zelenszij ukrán elnök, a döntést az Oroszországtól való függetlenedéssel, az orosz tradíciókkal való szakítással magyarázták. 

Ukrajna lakosságának túlnyomó része ortodox keresztény, az orosz–ukrán háború kirobbanásáig két nagy egyház között oszlottak meg a hívők: az Ukrán Ortodox Egyház, amely sosem ismerte el a moszkvai pátriárka fennhatóságát, valamint a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyháza, amely bár 2022. február 24-e után bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolatot Oroszországgal, továbbra is ugyanazt a liturgikus naptárat követik, mint az oroszok, és január 7-én tartják a karácsonyt.

Ez utóbbit a háború kitörése óta politikai üldöztetés áldozatává vált, az Ukrán Biztonsági Szolgálat több razziát is tartott a különböző egyházközségekben. 

Nemcsak a világi dolgokat illetően, hanem a vallási hagyományok terén is előre kell mennünk és le kell győznünk a birodalmi maradványokat

fogalmazott az egyik ünneplő ukrán katona a Time magazinnak. Oksana Povjakel, a karácsonyi ünnepségeknek helyt adó kijevi múzeum igazgatója szerint a december 25-i ünneplés az „önazonosítás újabb fontos tényezője”. „Ezzel elhatároljuk magunkat szomszédunktól, aki jelenleg megpróbálja elpusztítani államunkat, megöli embereinket, lerombolja otthonainkat és felégeti földjeinket” – utalt Oroszországra. 

A karácsony természetesen idén sem maradt Zelenszkij-beszéd nélkül, az ukrán államfő a közösségi médiában üzent a lakosságnak. 

A sötétség végül veszíteni fog. A gonosz le lesz győzve

– írta a videóüzenethez fűzött kommentárjában Zelenszkij. 

Borítókép: Ukrán katonák ünneplik a karácsonyt a fronton (Fotó: Reuters/Thomas Peter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.