Rendkívüli hír érkezett! 52 év után távozik a trónról a királynő

II. Margit dán királynő január 14-én adja át a trónt.

Forrás: Politico2023. 12. 31. 20:06
FRIGYES herceg; II. MARGIT
Koppenhága, 2023. december 31. II. Margit dán királynõ elmondja újévi beszédét Koppenhágában 2023. december 31-én. A királynõ azt is bejelentette, hogy 2024. január 14-én, 52 év uralkodást követõen lemond idõsebb fia, Frigyes trónörökös javára. MTI/EPA/Ritzau/Keld Navntoft Fotó: Keld Navntoft
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

II. Margit dán királynő vasárnap újévi beszédében váratlanul bejelentette lemondását élő adásban. Az 52 éve uralkodó királynő azt mondta, január 14-én lemond a trónról, és legidősebb fia, Frigyes lesz az utódja. A 83 éves királynő, aki 1972-ben vette át a trónt, a legrégebben hivatalban lévő uralkodó Európában, miután II. Erzsébet brit királynő 2022 szeptemberében meghalt.

Margit királynő, aki tavaly februárban sikeres műtéten esett át, azt mondta, hogy a műtét

természetesen arra késztetett, hogy a jövőről gondolkodjunk, hogy eljött-e az idő, hogy a felelősséget a következő generációra bízzuk.

„Úgy döntöttem, hogy most van itt az ideje. 2024. január 14-én – 52 évvel azután, hogy szeretett apám utóda lettem – lemondok Dánia királynői posztjáról” – mondta.

„A trónt fiamra, Frigyes koronahercegre hagyom” – fűzte hozzá.

Borítókép: II. Margit dán királynő elmondja újévi beszédét Koppenhágában 2023. december 31-én. A királynő azt is bejelentette, hogy 2024. január 14-én, 52 év uralkodást követően lemond idősebb fia, Frigyes trónörökös javára. (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Keld Navntoft)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.