Trónfosztás történt a legdrágább város címéért folytatott versenyben

Szingapúr lett a világ legdrágább városa, noha van olyan főváros, ahol 321 százalékkal emelkedtek a megélhetési költségek.

Forrás: Világgazdaság2023. 12. 03. 17:32
Forrás: Forrás: Unsplash.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Economist Intelligence Unit elemző cég rendszeresen közzéteszi a legdrágább városok listáját. Az autótulajdonlás elképesztő költségei, az alkoholos italok drágasága, és az egyre magasabb élelmiszerárak repítették ez alkalommal Szingapúrt a lista élére. 

De az erős svájci frank is megtette a hatását, hiszen a város a dobogó tetején Zürichhel osztozik. A várost az erős deviza mellett a drága élelmiszerek  és háztartási cikkek, illetve a szabadidős tevékenységek magas ára hajtotta a lista élére. 

Összességében a világpiaci árak 7,4 százalékkal emelkedtek svájci frankban számolva, ami egyébként némileg elmarad a tavalyi 8,1 százalékos plusztól. Arra mindenesetre elég volt, hogy Genf – holtversenyben New Yorkkal – a lista ötödik helyére kerüljön.

A legnagyobbat a kínai városok estek, amelyek nagyon lassan lábalnak, lábaltak ki a világjárványból. A Top10-ben New York mellett megtalálható még két amerikai város: San Francisco és Los Angeles. Érdekesség, hogy Tokió lecsúszott a 60. helyre, Oszaka pedig mindössze a 70. helyen van, ez valószínűleg a gyengébb jennek tudható be. 

A legolcsóbb főváros a szíriai Damaszkusz maradt, még úgy is, hogy a megélhetési költségek 321 százalékkal emelkedtek. 

Borítókép: Szingapúri látkép. (Fotó: Unsplash.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.