Új Európa terveit rajzolná fel Orbán Viktor szövetségese

Vasárnap Firenzében gyűlnek össze az Identitás és Demokrácia európai pártcsaládhoz tartozó európai szervezetek.

2023. 12. 01. 17:24
SALVINI, Matteo
Milánó, 2023. február 13. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke egy milánói sajtóértekezleten 2023. február 13-án, miután a jobbközép pártok elnökjelöltje gyõzött az elõzõ napi lombardiai és laziói tartományi választáson. MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött Olaszországban az európai parlamenti választásokra való ráhangolódás. Az olasz szuverenista pártok európai partnereikkel összefogva a hétvégén elkezdik a választási kampány előkészítését. 

A Matteo Salvini által vezetett Liga vasárnapra Firenzébe hívta össze az Identitás és Demokrácia pártcsaládhoz tartozó európai alakulatokat.

A helyszín kiválasztása sem véletlenszerű. Firenze szimbolikus város, a reneszánsz, az újjászületés bölcsője. Matteo Salvini szerint ebből a nagy múltú és szimbolikus jelentőséggel bíró városból kell elindulnia Európa újjászületésének, megújulásának. Ezáltal szeretnék nyomatékosítani, hogy az olaszok hazájának számító Firenze és Olaszország hogyan járult hozzá a kontinens fejlődéséhez az elmúlt évszázadokban. 

A szervezők becslései szerint kétezer személy vesz majd részt a találkozón, köztük a Liga kormányzói és politikusai és több száz polgármester. 

Marine Le Pen, a francia nemezti Tömörülés elnöke és André Ventura, a portugál Chega párt elnöke videóösszeköttetésen keresztül kapcsolódnak majd be a firenzei összejövetel programjába. 

Salvini elutasítja a részt vevő pártokat és az eseményt szélsőséges jelzőkkel tituláló hangokat. „Az összejövetel célja, hogy egy másfajta, egy születőben lévő új Európa megvalósításának terveit körvonalazza, amely alternatívát jelenthet a jelenlegi baloldali vezetéssel szemben. Mert jobboldali összefogással jó esély van a hatalmi viszonyok megváltoztatására” – hangsúlyozza Salvini. Környezetvédelem, közbiztonság, szólásszabadság, a legfontosabb témaköröket vitatják majd meg, hogy közösen egy újfajta európai kiáltványt fogalmazhassanak meg.

Az olasz baloldal gyanakodva követi a jobboldali európai pártok szervezkedését. Vasárnapra a baloldal is megmozdulást jelentett be Firenzében, a sajtó előrejelzései szerint feszültségek kirobbanása sem kizárt. A város baloldali polgármestere, Dario Nardella ez alkalomból európai zászlókkal díszíti ki a várost. „Firenze nyitott város, nem űzünk el senkit, Salvinit és nacionalista barátait sem. Firenze az értékek és a történelem városa, amely nem tűri a gyűlölködő, haragos, félelemkeltő, Európa-ellenes szólamokat” – hangoztatta Nardella, aki baloldali jelöltként indul az európai parlamenti választásokon.

A firenzei eseményen nem vesznek részt az Olasz Testvérek és a Hajrá Olaszország! pártok. Bár a kormányon belül koalíciós partnerek, de az Európai Parlamentben különböző csoportokban foglalnak helyet. Salvini azonban hangsúlyozta, pártjaik az európai ügyekben is szövetségesek lesznek.

Borítókép: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke egy milánói sajtóértekezleten 2023. február 13-án, miután a jobbközép pártok elnökjelöltje győzött az előző napi lombardiai és laziói tartományi választáson (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.