Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Üzenet a Balkánról: a migránsok terrorizmust hozhatnak Európába

Magyar Nemzet
2023.12.11. 16:48
Üzenet a Balkánról: a migránsok terrorizmust hozhatnak Európába

Aggasztó a boszniai migránshelyzet. Erről beszélt a horvát közmédiának Gordan Akrap. A Dr. Franjo Tudman Katonai Akadémia rektorhelyettese elmondta: 

Az illegális migránsokat illetően Bosznia-Hercegovinában kialakult helyzet rendkívül aggasztó, nemcsak az EU és Horvátország, hanem Bosznia-Hercegovina számára is. Mindennek oka pedig az, hogy eltérő a természetük a csempészcsatornákon áthaladó embereknek.

Akrap az interjúban felhívta a figyelmet arra is, hogy különbséget kell tenni a legális és az illegális migráció között – írja a HRT. Mint fogalmazott, az Európai Unió bizalommal fordult Zágráb felé, amikor Horvátország a schengeni övezet része lett, a szakember szerint ebben a kontextusban kell szemlélni a jelenlegi eseményeket.

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a horvátok területén átjutni próbáló migránsok nagy része Szerbiából érkezik. A Földközi-tengeri után továbbra is a nyugat-balkáni útvonalon érkezik a legtöbb migráns Európába. 

Az illegális bevándorlók között több bűnöző is megbújik, bizonyítják ezt az elmúlt hónapok szerbiai eseményei is.

A magyar határ közelében több fegyveres leszámolás is volt a migránsok között, amelyek halálos áldozatokat is követeltek. 

A szerb rendőrség hathatós fellépésének köszönhetően a délvidéki településekről jelenleg eltűntek az illegális bevándorlók.

Bosznia-Hercegovinában, a Száva melletti határvidéken viszont egy rögtönzött táborban tartózkodó, 12 fős fegyveres migránscsoportot fedeztek fel.

A hatóságok jelenleg azt derítik ki, hogy mi volt a banda szándéka – írja a Hrvatska Danas horvát hírportál. A táborban két pisztolyt, lőszert és egy automata puskát találtak, amelyeket a rendőrök lefoglaltak, illetve négy Afganisztánból érkező migránst vettek őrizetbe.

A bosznia-hercegovinai ügyészség és a társintézmények, ügynökségek továbbra is dolgoznak az ügyön, a nyomozás érdekében egyelőre nem tudunk bővebb felvilágosítást adni

 – mondta Boris Grubesics, a boszniai ügyészség szóvivője. 

Szakértők azonban arra is rámutatnak, hogy a rendőrségi akció eredménye senkit nem lep meg. 

2019–2020 óta folyamatosak a figyelmeztetések, hogy a migránsok között lehetnek olyan bűnözésre hajlamos személyek, akikről egyáltalán nem tudunk semmit. Sokkal nagyobb probléma viszont, hogy a migránshullámokban megbúvó terroristasejtek beszivárogtathatnak legalább egy, kettő vagy öt olyan ügynököt, akik rendkívül nagy terrorrveszélyt okozhatnak az EU-ban

 – mutat rá Sandi Dizdarevics biztonsági szakértő, a Mostari Egyetem tanára.

Az év eleje óta Bosznia-Hercegovina az illegális migránsok fokozott beáramlásával néz szembe. A határrendészet tagjai mintegy tízezer migránst fedeztek fel, akik illegálisan próbálták átlépni a határt. Többségük húsz–harminc év közötti, személyi okmányokkal nem rendelkező fiatalember.

 

Borítókép: Migránsok Horvátországban (Fotó: AFP/Damir Sencar)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.