Üzenet a Balkánról: a migránsok terrorizmust hozhatnak Európába

Nem egy balkáni országban találtak fegyvereket az illegális migránsok táboraiban a hatóságok.

2023. 12. 11. 16:48
Horvatország migráns
Migrants sit on a wall in Trzac village, next to Bihac, where many migrants arrive after being pushed back across the Korana river by Croatian police, on November 8, 2023. Less than a year since Croatia proudly joined Europe's borderless zone some of Croatia’s EU peers including Slovenia and Italy in October reimposed border controls over concerns about migratory pressure, on the rise through the Balkans, and the situation in the Middle East. Two migrants camp are set in Bihac. Lipa camp for men only with the capacity of 1,500 and Borici camp where 200 migrants, families and minors. (Photo by Damir SENCAR / AFP) Fotó: Damir SENCAR / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztó a boszniai migránshelyzet. Erről beszélt a horvát közmédiának Gordan Akrap. A Dr. Franjo Tudman Katonai Akadémia rektorhelyettese elmondta: 

Az illegális migránsokat illetően Bosznia-Hercegovinában kialakult helyzet rendkívül aggasztó, nemcsak az EU és Horvátország, hanem Bosznia-Hercegovina számára is. Mindennek oka pedig az, hogy eltérő a természetük a csempészcsatornákon áthaladó embereknek.

Akrap az interjúban felhívta a figyelmet arra is, hogy különbséget kell tenni a legális és az illegális migráció között – írja a HRT. Mint fogalmazott, az Európai Unió bizalommal fordult Zágráb felé, amikor Horvátország a schengeni övezet része lett, a szakember szerint ebben a kontextusban kell szemlélni a jelenlegi eseményeket.

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a horvátok területén átjutni próbáló migránsok nagy része Szerbiából érkezik. A Földközi-tengeri után továbbra is a nyugat-balkáni útvonalon érkezik a legtöbb migráns Európába. 

Az illegális bevándorlók között több bűnöző is megbújik, bizonyítják ezt az elmúlt hónapok szerbiai eseményei is.

A magyar határ közelében több fegyveres leszámolás is volt a migránsok között, amelyek halálos áldozatokat is követeltek. 

A szerb rendőrség hathatós fellépésének köszönhetően a délvidéki településekről jelenleg eltűntek az illegális bevándorlók.

Bosznia-Hercegovinában, a Száva melletti határvidéken viszont egy rögtönzött táborban tartózkodó, 12 fős fegyveres migránscsoportot fedeztek fel.

A hatóságok jelenleg azt derítik ki, hogy mi volt a banda szándéka – írja a Hrvatska Danas horvát hírportál. A táborban két pisztolyt, lőszert és egy automata puskát találtak, amelyeket a rendőrök lefoglaltak, illetve négy Afganisztánból érkező migránst vettek őrizetbe.

A bosznia-hercegovinai ügyészség és a társintézmények, ügynökségek továbbra is dolgoznak az ügyön, a nyomozás érdekében egyelőre nem tudunk bővebb felvilágosítást adni

 – mondta Boris Grubesics, a boszniai ügyészség szóvivője. 

Szakértők azonban arra is rámutatnak, hogy a rendőrségi akció eredménye senkit nem lep meg. 

2019–2020 óta folyamatosak a figyelmeztetések, hogy a migránsok között lehetnek olyan bűnözésre hajlamos személyek, akikről egyáltalán nem tudunk semmit. Sokkal nagyobb probléma viszont, hogy a migránshullámokban megbúvó terroristasejtek beszivárogtathatnak legalább egy, kettő vagy öt olyan ügynököt, akik rendkívül nagy terrorrveszélyt okozhatnak az EU-ban

 – mutat rá Sandi Dizdarevics biztonsági szakértő, a Mostari Egyetem tanára.

Az év eleje óta Bosznia-Hercegovina az illegális migránsok fokozott beáramlásával néz szembe. A határrendészet tagjai mintegy tízezer migránst fedeztek fel, akik illegálisan próbálták átlépni a határt. Többségük húsz–harminc év közötti, személyi okmányokkal nem rendelkező fiatalember.

 

Borítókép: Migránsok Horvátországban (Fotó: AFP/Damir Sencar)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.