A dán zászlón kívül mindegyiket betiltaná Dánia

Lesznek kivételek.

2024. 01. 13. 21:39
Dánia, zászló, dán zászló, illusztráció (Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dánia azt tervezi, hogy a dán zászlón kívüli minden más zászló kitűzését megtiltja, írja a Samnytt svéd hírportál. 

Más országok zászlóinak kitűzése már egy 1833-as királyi rendelet alapján már így is tilos volt az észak-európai országban, a skandináv országok zászlóival azonban 1957-ben kivételt tettek, így Dániában ki lehetett lógatni például a svéd zászlót. 1989-ben az uniós zászlóval is kivételt tettek, az ezeken kívüli más zászlók kifüggesztése azonban tilos volt.

A tilalmat azonban 2018-ban megszegte egy dán család, Martin és Rikke Hedegard, akik április 9-én, Dánia náci megszállásának évfordulóján az amerikai zászlót tűzték ki házuk elé. Ez azonban nem mindenkinek tetszett, a családot – akik egyébként a közösségi médiában méltatták Trumpot, és veterán amerikai autókról posztoltak – feljelentették, a rendőrök pedig lefoglalták az amerikai zászlót, a hatóságok eljárást indítottak. 

Bár a  nőt a kerületi bíróság felmentette, a fellebbviteli bíróság elítélte, és az ügy egészen a dán legfelsőbb bíróságig jutott.

Tavaly júniusban a legfelsőbb bíróság végül úgy döntött, hogy felmenti Rikke Hedegardot, egyúttal hatályon kívül helyezi a zászlótilalmat. Ezt azzal indokolták, hogy a tiltáshoz nincs meg a szükséges jogi alátámasztás az alapjául szolgáló, részben még a dán önkényuralmi korszakból származó jogi szövegekben.

Egyesek azonban attól tartanak, hogy a hatályon kívül helyezett törvény hatására nyáron főleg a német turisták majd német zászlót fognak kitűzni a nyaralóikra, nem is beszélve a különböző bevándorlócsoportok zászlóiról, amit a dánok nem néznének jó szemmel. Ezért a kormánypárti dán demokraták a dán zászlótól eltérő zászlók kitűzésének tilalmának újbóli bevezetését javasolják.

A tilalom azonban tartalmazni fog néhány kivételt. Például a német határhoz közeli Dél-Jütlandon élő német kisebbség mentesül a német zászló kitűzésének tilalma alól. Egyelőre azonban nincs javaslat más szomszédos országok zászlóinak mentesítésére.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.