Aki kritizálja a német kormánykoalíciót, az „hülye”?

Scholz védekezik, a gazdatüntetéseket a demokrácia veszélyeztetéseként utasítja el a német kancellár.

Forrás: Bild2024. 01. 15. 9:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Traktorok ezrei ostromolják a kancelláriát, a hangulat Németországban feszültebb, mint valaha. A németek hetven százaléka támogatja a gazdák tiltakozását, írja a Bild cikke. A német gazdaszervezetek tiltakozó hetük mai befejezéseként nagyszabású tüntetésre hívják az embereket Berlinben. A Brandenburgi kapunál tartandó nagygyűlésre a több ezer gazdálkodó mellett a közlekedési ágazat és más ágazatok, például a halászat és a vendéglátás képviselőit is várják.

Hétfőn Berlinben tetőzik a mezőgazdasági dízeltámogatások tervezett megszüntetése ellen szervezett országos tüntetéshullám. Fotó: dpa/Matthias Balk

A kormánykoalíció tagjai bosszúsan reagálnak, úgy tűnik, a választói akarat teljes semmibevételével. Olaf Scholz kancellár a videóbeszédében így reagált:

A haragot szándékosan szítják. Ezek szélsőségesek, akik megvetnek minden kompromisszumot és megmérgeznek minden demokratikus vitát.

Cem Özdemir, a Zöldek mezőgazdasági minisztere szélsőjobboldali személyekre figyelmeztetett, akik kormánybuktató fantáziáikban a demokrácia elrohadását akarják látni. Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszter pedig a tiltakozó gazdákat egyenesen a társadalom iránti felelősségükre emlékeztette:

Forduljatok vissza, eltévedtetek!

Saskia Esken, a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője pedig rendkívül veszélyesnek nevezte a CDU ellenzékének kritikáját a kormánykoalíció munkájáról.

Az üzenet: aki kritizál minket, az rosszul viselkedik vagy szélsőségesek irányítják.

Ez a hozzáállás közel áll az abszolutizmushoz, mondja Andreas Rödder a mainzi egyetem történészprofesszora:

A tiltakozások legitimek, de nem ellenem – a kancellár a saját pozícióját mindenek fölé helyezi, és egyúttal meg akarja ítélni, hogy milyen ellenállás megengedett. Ez az abszolutista uralom hozzáállása, mint XIV. Lajosé.

Lindner pénzügyminiszter vasárnap hasonlóan nyilatkozott: – Most nagyon gyorsan felerősödnek azok a hangok, többek között koalíciós partnereink soraiból is, akik a radikalizálódásról beszélnek, és figyelmeztetnek rá. Hol voltak ők, amikor a klímaharcosok tömegesen akadályozták a közúti közlekedést?

Boris Rhein. Fotó: Tobias Koch

Boris Rhein kereszténydemokrata hesseni kormányfő teljesen felháborítónak tartja Scholz reakcióját a koalíció kritikusaira: – A tüntetések egy demokráciában fontos eszközei a rossz politikával szembeni védekezésnek.

Armin Schuster szászországi belügyminiszter pedig kijelentette:

A berlini szövetségi kormánynak nagyon komolyan kellene vennie a gazdák gyűléseit, és nem kellene állítólagos beszivárgási vitákkal elterelniük a figyelmet a lényegről. A polgárok a gyűléseken aggodalmaikat és igényeiket fogalmazzák meg. Infláció, az energiaköltségek meredek emelkedése és a rossz kormányzás okozta további terhek – ez az, ami az embereket az utcára viszi, és ez tükröződik a kormány csapnivalóan rossz közvélemény-kutatási adataiban is. A drasztikus irányváltás a legfontosabb üzenet a szövetségi kormány számára.

A rendőrség szerint a hétfői tiltakozásra mintegy ötezer traktor és mezőgazdasági gép érkezik Németország egész területéről. A rendőrség tegnap már mintegy 240 traktort és ötven teherautót számolt össze a demonstráció helyszínén. Lindner pénzügyminiszter a gyűlésen beszédet kíván intézni a résztvevőkhöz. Előzetesen azonban lehűtötte azokat a várakozásokat, hogy a támogatáscsökkentésről teljesen lemondanak. A gazdák képviselői meghívást kaptak arra, hogy ma a Bundestagban a kormánypárti frakciók vezetőivel tárgyaljanak.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.