Biden maga a káosz Donald Trump szerint

Egy héttel az első, iowai előválasztás előtt meghallgatást tartott Donald Trump volt elnök, a jelenlegi legesélyesebb republikánus elnökjelölt-aspiráns az állam fővárosában, Des Moines-ban. Az esemény során a választók közvetlenül is kérdezhették a volt elnököt, és olyan témák kerültek szóba, mint az ukrajnai és az izraeli háború, a NATO, az amerikai államadósság vagy a migrációs krízis.

Forrás: Fox News, Breitbart, Independent2024. 01. 11. 8:08
TRUMP, Donald
Sioux Center, 2024. január 6. A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdõ Donald Trump volt amerikai elnök kampánygyûlésen beszél az Iowa állambeli Sioux Centerben 2024. január 5-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 õszén esedékes. MTI/AP/Charlie Neibergall Fotó: Charlie Neibergall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biden elnöksége hozott káoszt – válaszolta Donald Trump, amikor arról kérdezték, káoszt hozna-e a második elnöksége, hozzátéve, hogy nem csupán a határon, de a fegyveres erőknél is káosz van, ahol eluralkodott a woke-ideológia. A jelenlegi elnök pedig szerinte a káosz fő oka.

Két mondatot sem tud összerakni. És ő képvisel bennünket a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban Putyinnal, Hszivel és ezekkel a nagyon okos emberekkel

− fogalmazott Trump.

Amikor az ő (Donald Trump) elnöksége alatt káosz volt, azt jórészt a demokraták ellene való áskálódása okozta – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az ő elnöksége alatt nem indítottak háborút, a határhelyzet a legjobb volt az amerikai történelemben, és a legnagyobb adócsökkentést hajtotta végre − idézi a volt elnököt a Fox News amerikai televíziós hálózat tudósítása.

Az Egyesült Államoknak nincs más esélye, csak a kitoloncolások fokozása – tért rá a migrációs válságra. A déli határon tapasztalható helyzet nem fenntartható.

Milliók és milliók vannak itt. Ez nem fenntartható. Látták New Yorkban, hogy kidobják a rendes diákokat, és migránsokat ültetnek a helyükre?

– utalt a volt elnök New York demokrata polgármesterének döntésére, amellyel az egyik brooklyni középiskola diákjait online oktatásra állították át, hogy az iskola épületében migránsokat szállásolhassanak el.

Az országunk történelmének legnagyobb kitoloncolási erőfeszítése lesz. Mindenkit visszaviszünk oda, ahonnan jött. Nincs más választásunk. Nincs más választásunk

− ígérte Donald Trump.

A NATO iránti elkötelezettséget attól tette függővé, hogy a szervezet tisztességesen bánik-e az Egyesült Államokkal − számol be róla az Independent brit napilap.

Attól függ, hogy megfelelően bánnak-e velünk. Nézze, a NATO kihasználta az országunkat. Az európai országok... kihasználtak minket a kereskedelemben, majd a katonai védelemben is

− fogalmazott.

Az ukrajnai és az izraeli háborúk szerinte a Biden-kormányzat gyengeségének tudhatók be, a béke ugyanis az erőből jön.

Ukrajnában ez soha nem történt volna meg. Oroszország soha nem vonult volna be, soha nem történt volna meg. Az Izrael elleni legutóbbi támadás soha nem történt volna meg

− hangsúlyozta a volt elnök.

A gázai konfliktus kapcsán nyíltan állást foglalt Izrael mellett, a Biden-kormányzatot pedig kritizálta a helyzet kezelése miatt. Egy interjúban, amelyet a napokban a Breitbart amerikai televíziós hálózatnak adott, arról beszélt, hogy Joe Biden elnöksége alatt tovább destabilizálódott a Közel-Kelet, ha ő lenne az elnök, már minden arab ország, és talán Irán is aláírta volna az Ábrahám-megállapodásokat, amelyek az Izrael és a muszlim országok közti kapcsolat normalizálását szolgálják.

Trump elnöksége alatt az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein, Marokkó és Szudán csatlakozott. Trump szerint több más ország közel állt a megállapodás aláírásához, még Irán csatlakozására is volt némi remény. Biden hatalomra kerülése óta azonban egyetlen ország sem írta alá a megállapodást.

Amikor arról próbálták faggatni, hogy ki lesz az alelnökjelöltje, azt válaszolta, hogy még nem árulhatja el, de már kiválasztotta.

Az amerikai államadósságról szólva elmondta, hogy az elnöksége alatt megkezdte annak csökkentését, csakhogy jött a járványhelyzet, amelynek kezelése és a gazdasági válság elkerülése óriási összegeket emésztett fel.

Az iowai előválasztásra, amely nem klasszikus voksolás, hanem jelölőgyűlés (kaukusz) január 15-én kerül sor. A legfrissebb felmérések szerint Donald Trump támogatottsága ötven százalék feletti az államban. 

A republikánus jelöltek egyike, Chris Christie, New Jersey állam volt kormányzója bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.