Franciaország délnyugati részén is tüntetnek a gazdák + videó

A legjelentősebb francia mezőgazdasági szervezet, az FNSEA hétfő este bejelentette, hogy mindaddig folytatódnak a három nappal ezelőtt kezdődött forgalomlassító akciók, amíg a gazdák nem kapnak konkrét válaszokat a reménytelen helyzetükre. A kormány még a hét folyamán bejelentéseket ígért.

Forrás: MTI2024. 01. 23. 6:21
Manifestation de routiers et d'agriculteurs roumains
A Romanian farmer gives a thumb up during a demonstration to voice string of grievances, from high tax rates to slow compensation payouts, in Timisoara city center, Romania on January 19, 2024. Romanian truck drivers and farmers complain over high insurance, tax rates and long waiting times at the borders and slowed traffic around several cities, including the capital Bucharest. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP) Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este óta több tucat gazda blokkolja a délnyugati A64-es autópálya egy szakaszát, és több tucatnyi tüntető foglalta el a szintén déli A9-es autópálya sávjait is.     

Nagyon konkrét lépésekre van szükségünk, ezért azt mondtuk a miniszterelnöknek, hogy amíg nincsenek konkrét döntések (...) addig nem oldjuk fel az akciókat a helyszíneken

− jelentette ki hétfő este Arnaud Rousseau, az FNSEA elnöke, miután találkozott Gabriel Attal kormányfővel. Hozzátette, hogy az agrártársadalom „nem fog megelégedni kisebb intézkedésekkel”.

Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter a találkozó után azt mondta: „a miniszterelnök világosan kifejezte azon szándékát, hogy gyorsan, még a héten, számos kezdeti bejelentést tegyen”.

A kormány nem titkoltan attól tart, hogy országos tiltakozás alakul ki, hasonlóan a németországi, a hollandiai, a brit vagy a romániai gazdatüntetésekhez.

Rendőrségi források szerint egyelőre csak néhány száz gazda tiltakozik Franciaországban, de „amennyiben a hatóságok nem adnak válaszokat, az akciók radikalizálódása is várható”. Az AFP hírügynökség által idézett forrás szerint a gazdatüntetés népszerű a lakosság körében, mert a tiltakozók eddig „nem követtek el hibákat”, hanem inkább „ingyenessé tették az autópálya-kapukon az áthaladást”, „semlegesítették a sebességmérő kamerákat”.

Számunkra az igazi válság a mezőgazdasági termékek ára és az alacsony jövedelem

− mondta Laurence Marandiere, a Confédération paysanne nevű gazdaszervezet szóvivője az AFP-nek, és „az évtizedek óta alkalmazott politikát, az ultraliberalizmust” vádolta a gazdák lecsúszásáért, amit szerinte az egymást követő kormányok és az FNSEA közti összejátszás okoz. Az elmúlt években az FNSEA, a legnagyobb mezőgazdasági termelők szakszervezete számos megállapodást kötött a kormánnyal, például a víz vagy a növényvédő szerek adójáról.     

A mezőgazdasági miniszter szerint jelenleg a legégetőbb kérdések között szerepelnek az ipari termelőkkel és a nagy üzletláncokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások annak érdekében, hogy a termelőket jobban megfizessék, a „számos ágazatot érintő válságok”, valamint az adminisztrációs feladatok egyszerűsítésére irányuló kérelmek.  

A tüntető gazdák ezen kívül követelik, hogy ne legyen több tilalom a növényvédő szerekre, a traktorok üzemanyagárának emelését állítsák le, valamint a természeti katasztrófákat követően gyorsabb legyen a kártalanítás.

Gérald Darmanin belügyminiszter jelezte, hogy „a rendfenntartó erők (egyelőre) nem tervezik a blokádok felszámolását, mert nem történt rongálás”.     

A kormány igyekszik óvatosan fellépni a gazdákkal szemben, hogy elkerülje egy újabb társadalmi tiltakozás kialakulását. Az előző miniszterelnök, Élisabeth Borne decemberben bejelentette, hogy lemond a növényvédő szerekre és az öntözésre kivetett adók emeléséről, ami viszont a környezetvédelmi szervezetek és a vízügyi szervezetek nemtetszését váltotta ki.     

Franciaországban az ágazat azt is rossz néven veszi, hogy többször elhalasztották az Emmanuel Macron államfő által több mint egy éve megígért törvénytervezetet a mezőgazdaságról, amelynek célja a generációváltás ösztönözése lenne, miután a félmillió gazdából álló agrárnépesség elöregedőben van.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Attila Kisbenedek / AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.