Húszi vezető: Jemen lesz az amerikaiak „temetője”

A húszik azt mondják, hogy Palesztina védelmében háborúznak az USA-val.

Forrás: MTI2024. 01. 15. 18:59
null
Hodeida, 2023. december 6. Csónakokkal szállítanak férfiakat az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által elfoglalt Galaxy Leader teherhajóhoz, amely a Vörös-tengeren vesztegel a nyugat-jemeni Hodeida asz-Szalif kikötõje közelében 2023. december 5-én. A húszik december 3-án foglalták el a Galaxy Reader kereskedelmi hajót, amely egy izraeli iparmágnáshoz köthetõ, és Törökországból Indiába tartott. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók egyik vezetője azzal fenyegetőzött hétfőn, hogy az őket érő amerikai légitámadásokért végzetes válaszcsapásokat fognak indítani: „Jemen lesz az amerikaiak temetője, és a térséget megszégyenülve fogják elhagyni” − mondta.

Jemen vezetői, fegyveres erői és népe teljesen készen áll arra, hogy Palesztina védelmében közvetlen és totális háborúba bocsátkozzon a Nagy Sátánnal

− jelentette ki Ali al-Kahum az iráni állami hírügynökségnek (IRNA) adott nyilatkozatában az Egyesült Államokra utalva.

Több mint három hónappal a gázai háború kezdete után egyre nagyobb az aggodalom a nemzetközi közösségben amiatt, hogy a konfliktus regionálissá fajul. Ennek a politikusok rendszeresen hangot adnak.

Az elmúlt hetekben a húszik többször is megtámadtak Izraelbe tartó hajókat a Vörös-tengeren, amire válaszul az Egyesült Államok és szövetségesei bombázták a militáns iszlamista csoport jemeni állásait.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter vasárnap ismét visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint országának közvetlen köze lenne a húszik támadásaihoz.

A térség ellenálló erői, beleértve Jement is,  függetlenül és saját érdekeiket érvényesítve cselekszenek

− mondta. A húszik egy úgynevezett ellenállási tengely részének tekintik magukat, egy Izrael elleni harcban részt vevő hálózatnak, a térség más, Iránnal szövetséges csoportjaival együtt.

Borítókép: Csónakokkal szállítanak férfiakat az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által elfoglalt Galaxy Leader teherhajóhoz, amely a Vörös-tengeren vesztegel a nyugat-jemeni Hodeida asz-Szalif kikötője közelében 2023. december 5-én (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.