Irán és az általa támogatott milíciák veszélyt jelentenek a világ biztonságára

Ha Izrael megszűnik, Európa vagy az Egyesült Államok lehet a következő.

Forrás: MTI2024. 01. 18. 16:38
HERCOG, Jichák
Davos, 2024. január 18. Jichák hercog izraeli államfõ pódiumbeszélgetésen vesz részt, mellette a túszként fogva tartott Kfir Bibas izraeli gyermek fényképe Világgazdasági Fórum 54. találkozóján Davosban 2024. január 18-án. A kisfiút és családját október 7-én rabolták el az izraeli Nir Oz kibucból a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei. Kfirnak ma van az elsõ születésnapja. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Irán és az általa támogatott milíciák jelentette globális fenyegetésre figyelmeztetett csütörtök Jichák Hercog izraeli elnök.

Hercog a davosi Világgazdasági Fórumon elmondott beszédében leszögezte: Izrael a szabad világért vív háborút, hozzátéve: ha Izrael megszűnik létezni, Európa − vagy akár az Egyesült Államok − kerül sorra.

Emlékeztetett arra, hogy a héten az iráni Forradalmi Gárda több iraki és szíriai célpont ellen intézett rakétatámadást. Jóllehet amerikai katonák nem sebesültek meg a támadásokban, szemtanúk szerint több rakéta egy építés alatt álló amerikai konzulátus közelében csapódott be.

Az államfő méltatta továbbá az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók ellen alakult nemzetközi koalíciót, melynek célja, hogy elejét vegye a húszik a Vörös-tenger térségén áthaladó hajók elleni támadásai megakadályozása.

Bár a koalíció a héten több csapást mért húszi állásokra, a lázadók máris közölték, nem hagynak fel a támadásokkal, melyeket Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokoltak.

Irán az egyetlen ország, amely diplomáciai kapcsolatokat ápol a húszikkal.

Borítókép: Jichák Hercog izraeli államfő pódiumbeszélgetésen vesz részt, mellette a túszként fogva tartott Kfir Bibas izraeli gyermek fényképe Világgazdasági Fórum 54. találkozóján Davosban 2024. január 18-án. A kisfiút és családját október 7-én rabolták el az izraeli Nir Oz kibucból a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei. Kfirnak ma van az első születésnapja. (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.