Kamikazedrónokkal támadták meg a teherszállítót

Drónokkal támadtak az amerikai hajóra a jemeni lázadók.

Forrás: MTI2024. 01. 18. 21:06
null
Ádeni-öböl, 2024. január 18. Az indiai haditengerészet által közzétett felvétel a Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Genco Picardy teherhajó megperzselõdött oldaláról az Ádeni-öbölben 2024. január 18-án. Az elõzõ napon jemeni húszi lázadók által indított, robbanószert hordozó drón csapódott a teherhajónak Áden jemeni kikötõvárostól mintegy 110 kilométerre, délkeletre. A kalóztámadások ellen a térségben járõrözõ Viszakhapatnam indiai rakétaromboló a dróntámadást követõ segélyhívásra reagálva a teherhajó segítségére sietett. MTI/AP/Indiai haditengerészet Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indiai hadihajó sietett a jemeni húszi lázadók dróncsapásában megrongálódott Genco Picardy nevű teherhajó segítségére – közölte csütörtökön az indiai haditengerészet.

A tájékoztatás szerint a 22 fős legénységből kilencen indiai állampolgárok. Az indiai haditengerészet tűzszerészei átvizsgálták a Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Genco Picardy fedélzetén keletkezett károkat, mielőtt az folytatta útját célállomása felé.

A nemzetközi tengeri kereskedelemben kommunikációs szerepet vállaló brit kormányhivatal szerdán közölte, hogy robbanóeszközzel felszerelt drón csapódott egy teherhajónak az Ádeni-öbölben, mintegy 110 kilométerre délkeletre a jemeni Áden városától. A hajó kapitánya korábban tűzről is beszámolt, amelyet azonban sikerült eloltani.

Az Irán hátszelét élvező jemeni húszi lázadók katonai szóvivőjük, Jahja Szarí útján szerdán este közölték, hogy több rakétát elindítva eltalálták a teherhajót.

A húszi lázadók számos támadást követtek el a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetben a Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

A drón- és rakétatámadások már a nemzetközi kereskedelemre is hatással voltak. Több tengeri szállítmányozási vállalat is elővigyázatosságból elkerülte a vörös-tengeri útvonalat, amelyen rendes esetben a globális kereskedelem mintegy 10 százalékát bonyolítják le.

Több nagyhatalom is aggodalommal figyelte a történéseket, ezért egy közös brit–amerikai hadművelet keretében csapásokat mértek az iszlamista csoport jemeni állásaira az elmúlt napokban. Az Egyesült Államok pedig ismét a globális terrorszervezetek listájára helyezte a húszikat. Az indiai haditengerészet is fokozta jelenlétét a térségben és hadihajókat küldött az Arab-tengerre.

Borítókép: Az indiai haditengerészet által közzétett felvétel a Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Genco Picardy teherhajó megperzselődött oldaláról az Ádeni-öbölben (Fotó: MTI/AP/Indiai haditengerészet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.