Kiderült, mennyi migráns menekül valóban a háború elől

Sokan hazudnak, amikor azt vallják egy-egy menedékkérelem beadásakor, hogy egy háború sújtotta országból menekültek el.

2024. 01. 19. 5:18
null
Los Cristianos, 2024. január 12. Illegális bevándorlók várakoznak egy mentõhajóban a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvõ Los Cristianos kikötõjében 2024. január 12-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat 126 fekete-afrikai migránst mentett ki a Földközi-tengerbõl a spanyol partok közelében. MTI/EPA-EFE/Miguel Barreto Fotó: Miguel Barreto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unióba irányuló illegális határátlépések csaknem felét, 47 százalékát olyan állampolgárok tették ki, akiknek a származási országaikban nem dúl háború.

Vagyis sokan hazudnak, amikor azt vallják egy-egy menedékkérelem beadásakor, hogy egy háború sújtotta országból menekültek el és menedéket keresnek – derült ki az EU határőrizeti ügynökség, a Frontex jelentéséből.

Az Európai Unióba irányuló illegális határátlépések száma 2023-ban 17 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 380 ezer regisztrált esettel. Ez egy óvatos becslés, és nem számol azokkal, akik a hatóságokat kijátszva jutottak be a blokkba.

Ez a szám a legmagasabb a 2016-os migrációs válság óta, és folytatja a regisztrált esetek emelkedő tendenciáját az elmúlt három évben. A Szíriából, Guineából és Afganisztánból érkezettek tették ki az összes illegális határátlépés 37 százalékát.

A legtöbbet bejárt migrációs útvonal tavaly az Észak-Afrikából Olaszországba vezető középmediterrán folyosó volt – összesen 157 479 migráns indult útnak ezen az útvonalon, ami 49 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest.

A nyugat-afrikai migrációs útvonalon – ahol a migránsok jellemzően Szenegálból indulnak a spanyol Kanári-szigetekre – volt a legjelentősebb, 161 százalékos növekedés, mivel 40 403 migráns szállt partra a szigetországban.

A Frontex azt is megjegyezte, hogy a magukat kísérő nélküli kiskorúnak valló migránsok száma 28 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Borítókép: Illegális bevándorlók várakoznak egy mentőhajóban a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjében 2024. január 12-én. (Fotó: MTI/EPA-EFE/Miguel Barreto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.