Súlyos biztonsági kockázattal járhat a Tusk-kormány ténykedése

A Donald Tusk vezette liberális kormány tisztogatása nem csupán a jogállamiságot csúfolja meg Lengyelországban, de biztonsági kockázatot is jelent az ország számára.

Forrás: wPolityce2024. 01. 22. 11:39
TUSK, Donald
Varsó, 2024. január 3. Donald Tusk lengyel miniszterelnök a kormányülést követõ sajtóértekezletén Varsóban 2024. január 3-án. MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak Fotó: Pawel Supernak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben egész Európában a biztonsági kockázatok erősödésére figyelmeztetnek, Donald Tusk kormányának intézkedései tovább növelik a káoszt Lengyelországban a nemzetbiztonság szempontjából legérzékenyebb területeken – figyelmeztet a lengyel wPolityce hírportál. A főügyész leváltására tett törvénytelen kísérlet, valamint Mariusz Kaminski és Maciej Wasik képviselők bebörtönzése mellett többek között a hadsereg fejlesztésének finanszírozásának és irányainak aláásása is az új liberális kormány számlájára írható.

Olyan intézményeket építenek le, amelyek az országunkat fenyegető számos esemény és jelenség láttán stratégiai szerepet játszanak, és következésképpen zökkenőmentesen kellene működniük. Amellett, hogy az új kormány egymást követő lépései hatalmas zűrzavart és társadalmi megosztottságot okoznak, Lengyelország növekvő gyengeségének végzetes jeleit közvetítik a világnak – többek között ellenségeinknek is

− mutat rá a portál.

Kaminski és Wasik néhány héttel ezelőttig a Jog és Igazságosság párt által vezetett kormány minisztereiként, a Belügyi és Közigazgatási Minisztériumnak alárendelt különleges szolgálatokért és szolgálatokért felelőseiként fontos feladatokat láttak el a külső és belső fenyegetések elleni küzdelemben. Döntéseik lehetővé tették a Fehéroroszország felőli illegális migrációs útvonal gyors és hatékony elzárását (a határkerítés felépítése), a hírszerzési jellegű fenyegetések elleni küzdelmet (kémkedéssel gyanúsított személyek letartóztatása, a Lengyelország elleni hírszerzési műveletek semlegesítése), az állam hatékony biztosítását a terrorizmus ellen (terrorizmus elleni törvény), valamint a korrupció és más, Lengyelország érdekeit sértő cselekmények elleni hatékony küzdelmet.

Letartóztatásuk rendkívül rossz üzenet az állambiztonság berkeiben szolgáló tiszteknek, márpedig egy belső konfliktusoktól szaggatott, destabilizált országgal könnyű játszani, ami Lengyelország ellenségeinek malmára hajthatja a vizet.

A két politikus letartóztatását már a baloldalról is bírálatok érik. Marcin Matczak ügyvéd, a Varsói Egyetem jogász professzora szerint Adam Bodnar igazságügy-miniszternek szabadon kellene bocsátania Kaminskit és Wasikot.

Sem én, sem Stankiewicz szerkesztő nem vagyunk őrültek, ha azt mondjuk, hogy Bodnar miniszter úrnak szabadon kellene engednie Wasikot és Kaminskit. Ez nem a PiS vagy a KO keményvonalas szavazóinak tett gesztus kellene hogy legyen − ott egy ilyen gesztus nem változtat semmin. Ez egy gesztus a csendes többségnek, amelynek szüksége van a kormányzati stílus megváltoztatására − olyanra, amelyben a törvény nem a másik politikai oldal megverésének eszköze, hanem a konfliktusok megszüntetésének eszköze

− idézi a wPolityce a professzor által az X-en közzétett bejegyzést.

Matczak szerint a képviselők szabadon engedése jelzés lenne arra, hogy a Tusk-kormány kész a közérdeket a pártérdek elé helyezni.

Szeretném emlékeztetni önöket, hogy a felmentésnek jogalapja van a büntetőeljárási törvénykönyv 568. cikkében – tehát ez nem egy pusztán érzelmeken alapuló politikai akció. A törvény pártok feletti tekintélyének helyreállítása érdekében ezt meg lehet és meg kell tenni

− zárta érvelését Matczak.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.