Több mint 150 földrengés sújtotta Japánt újév napja óta + videók

Kétségbeesett erőfeszítéseket tesznek a japán hatóságok, hogy további túlélőket találjanak az ország nyugati partvidékét hétfőn sújtó földrengés helyszínén.

Forrás: Bloomberg, Reuters2024. 01. 04. 6:07
null
JAPAN-EARTHQUAKE Fotó: YUSUKE FUKUHARA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonák, tűzoltók és katasztrófavédők vállt vállnak vetve kutatnak túlélők után a Japán nyugati részén található Noto-félszigeten, amelyet újév napján 7,6-os magnitúdójú földrengés sújtott. 

A japán kormány megduplázta a térségbe küldött katonák számát, már kétezren segítenek a kutatásban, azonban a mentőegységek dolgát nehezítik a beomlott utak.

A katasztrófa halálos áldozatainak száma már hetvenhétre emelkedett – írja a Bloomberg amerikai üzleti hírportál. Nagyjából húsz embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, de még 44 órával a földregés után is húztak ki romok alatt rekedt embert a mentést végzők.

Csak Vadzsima városában negyvenhárman haltak meg a földrengés és az azt követő, mintegy kétszáz épületet elemésztő tüzek következtében.

A helyi áramszolgáltató szerint csütörtök reggel még mindig harmincezer háztartás volt áram nélkül.

Az utórengések, amelyekből több mint százötvenet regisztráltak az elmúlt napokban, valamint a hideg időjárás tovább nehezítik a túlélők helyzetét, a következő napokra jósolt esők miatt pedig nő a földcsuszamlások esélye.

A földmozgás által okozott károkat 5,6 milliárd dollárra becsülik. 

A katasztrófa épp akkor sújtott le a halászatáról és kézműves termékeiről híres félszigetre, amikor a helyiek azt remélték, a járványidőszak végeztével végre magára talál a turizmus, amely fontos pillére a helyi gazdaságnak – mutat rá a Reuters hírügynökség tudósítása.

Borítókép: Repedések az útburkolatban az Isikava prefektúrában található Vadzsima városában a földrengés után (Fotó: AFP/Yomiuri Shimbun/Yusuke Fukuhara) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.