Törökország 23 milliárd dollárért vásárolhat F–16-osokat

A Biden-kormány bejelentette, hogy jóváhagyott egy 23 milliárd dolláros megállapodást F–16-os harci repülőgépek eladásáról Törökországnak, miután Ankara ratifikálta Svédország NATO-tagságát – közölte az amerikai külügyminisztérium.

Forrás: The Guardian2024. 01. 27. 7:29
null
Spangdahlem, 2023. június 14. Amerikai F-16-os harci gépek a németországi Spangdahlem légi támaszpontja fölött 2023. június 14-én, az Air Defender 2023 hadgyakorlat harmadik napján. Ez a NATO történetének legnagyobb szabású légi hadgyakorlata, a manõverekben 25 ország 10 000 katonája és 250 légi jármûve vesz részt. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyminisztérium most értesíti a kongresszust a megállapodásról, valamint arról, hogy negyven darab F–35-öst 8,6 milliárd dollárért eladnak Görögországnak.

Törökország negyven új F–16-ost kap és 79 repülőgépet továbbfejlesztenek meglévő flottájában – közölte a külügyminisztérium egy sajtóközleményében.

Az Agence France-Presse jelentése szerint az Egyesült Államok nem adott zöld jelzést a tranzakciónak, amíg meg nem érkeztek Washingtonba Törökország ratifikációs okmányai Svédország tagságáról – mondta egy amerikai tisztviselő, kiemelve a tárgyalások rendkívül kényes voltát.

Borítókép: Amerikai F–16-os harci gépek a németországi Spangdahlem légi támaszpontja fölött 2023. június 14-én, az Air Defender 2023 hadgyakorlat harmadik napján (fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.