Túl sok az aggodalom, elhalasztotta a NASA a holdraszállást

Hosszú éveket kell még várni a következő indulásra.

Forrás: MTI2024. 01. 10. 11:35
Half,Moon,Background,/,The,Moon,Is,An,Astronomical,Body
692162131 Fotó: taffpixture
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kedden bejelentette, hogy még legalább két évet kell várni, míg asztronautái több mint 50 év után ismét a Holdon landolhatnak.

Az Artemis 3 misszió SpaceX űrhajóval induló, legénységgel végrehajtott holdraszállását 2025-re tervezték, de a NASA közlése szerint 2026 szeptemberére halasztották. A missziót a legénységet szállító űrhajóval kapcsolatos biztonsági aggodalmak és a magáncégek által fejlesztett űrruhákkal kapcsolatos problémák miatt halasztották el.

A holdraszállást előkészítő Artemis 2 misszió szintén késik, most 2025 szeptemberére tervezik – közölte a NASA. Az Artemis 2 négy űrhajósa a tervek szerint a Lockheed által épített Orion kapszulával kerülné meg a Holdat.

Bill Nelson, a NASA igazgatója hangsúlyozta, hogy a biztonság áll a prioritások élén, és hozzáfűzte, a halasztás további lehetőséget nyújt az Artemis-legénység számára a kihívásokra való felkészülésben.

Az Artemis program további késéseit azt követően jelentették be, hogy 

meghibásodott a hétfőn útnak indított Vulcan kereskedelmi űrrakéta üzemanyagtartálya, amely a Peregrine holdraszálló egységet szállította.

A NASA holdraszálló programját az elmúlt évtizedben többször is lassítani kellett, ami több milliárd dollárral növelte a költségeket. A kormányzati ellenőrzések szerint a program költségei 2025-ig mintegy 93 milliárd dollárra (32 ezer milliárd forint) rúgnak majd.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.