Biden győzelmet aratott a dél-karolinai demokrata előválasztáson

Joe Biden győzedelmeskedett Dél-Karolinában a hét végi demokrata előválasztás során. Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke a voksok 96,4 százalékát szerezte meg, ám életkora és az az amerikai–mexikói határ biztonsága miatt sokan tartanak attól, jó választás lehet-e a nyugati nagyhatalom számára.

Forrás: Reuters2024. 02. 04. 10:50
BIDEN, Joe
Washington, 2023. november 24. Joe Biden amerikai elnök a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által fogva tartott túszok elsõ csoportjának szabadon engedésérõl beszél a Massachusetts állambeli Nantucketben 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tûzszünet Izrael és a Hamász között. MTI/AP/Stephanie Scarbrough Fotó: Stephanie Scarbrough
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden elnök megnyerte Dél-Karolina demokrata előválasztását, amivel hivatalosan is elindult a párt kampányolási szezonja. Az eredmények szerint a szavazók 96,4 százalékra Bident indítaná a novemberi elnökválasztáson. Az Egyesült Államok jelenlegi elnökével szemben Marianne Williamson író és politikus indult, aki a voksok 2,1 százalékát szerezte meg, harmadik helyen pedig Dean Phillips kongresszusi képviselő végzett 1,7 százalékkal. Dél-Karolina előválasztása kulcsfontosságú Biden számára, mivel az előző négy évben itt mindig nagy sikert aratott. Annak ellenére, hogy aggodalmak merültek fel Biden népszerűségével kapcsolatban, ez a győzelem továbbra is neki kedvezett. Több mint 126 ezer szavazatot sikerült elérnie az összesen beérkezett több, mit 131 ezer szavazatból. A győzelem után Biden kijelentette: 

2024-ben Dél-Karolina népe ismét megszólalt, és nem kétlem, hogy elindított minket az úton, hogy újra elnyerjük az elnökséget – és ismét legyőzzük Donald Trumpot.

Azonban a választási részvétel elmaradt az elvárásoktól, ami eredetileg 200 ezer szavazat közötti részvétel lett volna. Az elvárt és a tényleges eredmény közötti különbség kérdéseket vet fel Biden képességeivel kapcsolatban: vajon képes-e még felkelteni az emberek érdeklődését? Továbbá életkora és az amerikai–mexikói határ biztonsága miatt is nagyok az aggodalmak. Egy választó, Martin Orr, így fejezte ki gondolatait a demokrata elnökről:

Néha azon gondolkodom, elég jelen van-e még, tud-e teljesen naprakész lenni. Mert őszintén, nem látni sokszor, nem hallani sokszor.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Stephanie Scarbrough)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.