Egy évtizednyi zűrzavar: az ukrajnai háború kibontakozása

Az orosz külügyminisztérium legutóbbi kommentárja a 2014-es események tízéves évfordulójára reflektál.

2024. 02. 21. 20:06
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. (Forrás: MFA Russia / Twitter)
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. (Forrás: MFA Russia / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajna és Oroszország közötti feszültségek gyökerei mélyre nyúlnak, és a jelenlegi helyzet jelentős részét a 2014-es események határozzák meg. Marija Zaharova, az orosz külügy szóvivője reflektál a tíz évvel ezelőtti kijevi eseményekre és az azóta kialakult helyzetre.

Akkor, 2014 februárjában ügyes provokátorok amerikai és európai instruktorok vezetésével emberek tömegeit vitték utcai tüntetésekre a jobb európai élet, a demokrácia, az emberi jogok és a korrupció elleni küzdelem vonzó jelszavai alatt. A valóságban ezek jól megkoreografált és kívülről fizetett tömeges zavargások voltak a törvényes hatóságok megdöntésére.

– jelentette ki Zaharova. 

Úgy vélte, az Euromajdan a társadalom mély megosztottságához, az elnyomáshoz és a másként gondolkodók elleni küzdelemhez, a burjánzó nacionalizmushoz és neonácizmushoz, a törvénytelenséghez és nihilizmushoz, az orosz nyelv és történelem elleni küzdelemhez, az ország társadalmi-gazdasági helyzetének teljes leépüléséhez vezetett.

Zaharova rávilágított a 2014-es békét szorgalmazó megoldások elmulasztott lehetőségeire, és az ukrán erőket vádolja a keleti területeken elkövetett bűncselekmények miatt.

A külügyi szóvivő szerint az Ukrajnával kapcsolatos nyugati garanciák ára jól ismert. Úgy fogalmazott:

2014 februárjában Berlin, Párizs és Varsó garantálta a Janukovics és az ellenzék közötti megállapodás teljesítését, de semmit sem tett annak végrehajtása érdekében. 2015 februárjában Németország és Franciaország vállalta a minszki intézkedéscsomag garanciavállalóinak szerepét, amelyet ők maguk temettek el Kijevvel együtt, megtévesztve az egész nemzetközi közösséget. Ma, ismét répát kínálva a kijevi rezsimnek, a nyugatiaknak egyetlen céljuk van: Ukrajnát tehetetlen gyarmattá tenni, és eszközként használni Oroszország ellen. A garanciáik semmit sem érnek.

Zaharova végül kiemelte, hogy a fenti tények megerősítik az Ukrajna demilitarizálására, valamint „a területéről kiinduló fenyegetések felszámolására irányuló katonai műveleti erőfeszítéseket”.

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője (Forrás: MFA Russia / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.