Ferenc pápa is támogatja az olasz gazdákat + videó

Fontosnak tartják Ferenc pápa támogatását a tüntető olasz gazdák. Vasárnap a Vatikánban is felvonult az agrárszektor küldöttsége egy tehén kíséretében.

2024. 02. 19. 14:31
FERENC pápa
Budapest, 2023. április 30. Ferenc pápa a budapesti Kossuth téren bemutatott szentmisén háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén is folytatódtak a tüntetések az olasz fővárosban. Országszerte tartanak a demonstrációk Itáliában, mostanra pedig már a Vatikánban is hallatni kívánják hangjukat az olasz gazdák. Az agrárszektorban dolgozók helyzete továbbra is megoldatlan, bár elkezdődtek az egyeztetések a kormány és a megmozdulások szervezői között. A hétvégén a történelmi belváros szívében, egy templom előtt gyülekeztek a gazdák. A hatóságok öt traktor bevonulását engedélyezték a helyszínre. 

A szervezők előre jelezték a demonstrációra készülőknek, hogy el ne felejtsenek üres szatyrot vinni magukkal. A közeli települések földjeit megművelő gazdák ugyanis 15 ezer kiló friss spenótot osztottak szét a járókelők között, hogy így népszerűsítsék ügyüket. 

A hetek óta demonstráló mezőgazdászoknak fontos, hogy a fogyasztók is megértsék, milyen következményekkel jár a szektor haldoklása. Hogyan alakul majd át a piaci kínálat és hogyan változnak meg az árak, ha egymás után kényszerülnek bezárni az olasz vállalkozások.

Vasárnap a délelőtti órákban a Vatikánba is megérkezett egy traktor és a gazdák egy küldöttsége. 

A Szent Péter téren összegyűlt zarándokok és turisták közé bevezették a demonstrációk szimbólumaként ismert, Ercolino nevű tehenet. 

Az Úrangyala imádság elmondása után Ferenc pápa bátorító szavakkal szólt az immár egy hónapja tüntető gazdákhoz. A szektornak fontos, hogy a Vatikánban is hallassák a hangulat, és megnyerjék Róma püspökének támogatását. Úgy vélik, a szentatya áldása megerősíti őket, hogy továbbra is kitartsanak kitűzött céljaik mellett.  

A gazdák búzát, az aratás során a termőföldön talált keresztet és egy traktort adtak ajándékba Bergoglio pápának. Azért a traktort választották, mert úgy vélik, ez fejezi ki legjobban a földeken dolgozó emberek fáradozását, a búza pedig a mindennapi betevő kenyeret. 

A gazdák levélben köszönték meg a szentatya támogatását. 

Hetek óta kitartóan és büszkén tüntetünk, hogy felhívjuk a kormány és az állampolgárok figyelmét az agrárszektor újjászervezésére vonatkozó javaslatainkra

– írják a gazdák Róma püspökének, és felhívják a figyelmet az elhibázott agrárpolitika miatti aggodalmakra is. 

A békésen tüntető olasz gazdák minden fórumon hangsúlyozzák, nem fognak visszavonulni, konkrét lépéseket várnak a kormánytól és az uniós intézményektől. Várhatóan kedden ül újra tárgyalóasztalhoz a gazdákkal Francesco Lollobrigida agrárminiszter vagy Giorgia Meloni kormányfő, hogy folytatódhassanak az egyezkedések. 

A mezőgazdasági dolgozók elégedetlenségére Giorgia Meloni miniszterelnök úgy válaszolt: nem volt szükség a traktorok felsorakozására ahhoz, hogy észrevegyék, súlyos krízishelyzetbe került az ágazat. Éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy az újraindításra szánt forrásokból nem öt-, hanem nyolcmilliárd eurót különít el a szektornak. 

Francesco Lollobrigida agrárminiszter az országok tüntetésekkel kapcsolatban elmondta, az itáliai megmozdulások mérsékeltebbek voltak, mivel a kormány az együttműködéséről biztosította a gazdákat. Hangsúlyozta, hogy bértámogatások bevezetését tervezik a szektor dolgozóinak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Giorgia Meloni a tagországok vezetői közül elsőként kérelmezte, hogy az Európai Tanács soron következő ülésén vitassák meg az agrárpolitikával kapcsolatos problémákat. 

Elly Schlein, a baloldali Demokrata Párt főtitkára azt hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás következményei is számottevően hozzájárultak a mezőgazdaság krízishelyzetének kialakulásához. Azt kérte, hogy a kormány a természeti csapások sújtotta gazdák megsegítésére is különítsen el forrásokat.

 

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.