Gazdatüntetések voltak Bulgáriában is + videó

A tüntetők a mezőgazdasági miniszter távozását követelik.

Forrás: MTI2024. 02. 05. 20:31
null
Beersel, 2024. január 29. Belga gazdák akadályozzák traktorjaikkal a forgalmat a Brüsszelbe vezetõ autópályán Beersel közelében 2024. január 29-én. A belga gazdálkodók a csökkenõ bevételeik, a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több másik uniós tagországot követően Bulgáriát is elérték a gazdatüntetések, a termelők hétfőn a szófiai szaktárca épülete előtt Kiril Vatev mezőgazdasági miniszter lemondását követelték, aki szerintük képtelen volt megvédeni a gazdákat az agrárszektort sújtó, egyre nagyobb kihívásoktól.

Nem sikerült neki megvédenie az érdekeinket az ukrán termékek beáramlásától

− jelentette ki Venciszlav Varbanov volt mezőgazdasági miniszter a helyi bTV televíziónak nyilatkozva a bolgár fővárosban.

Varbanov jelenleg a bolgár mezőgazdasági termelők szövetségét vezeti. Felbőszült gazdák a bolgár televízió képsorai szerint szalmát égettek a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt, és a lángokat aztán tejjel oltották el. A termelők egy fontos fővárosi útvonalat is eltorlaszoltak egy ideig.

A tüntetők nem vettek részt Nyikolaj Denkov miniszterelnök más gazdaszervezetek képviselőivel tartott vasárnap esti megbeszélésén. Utóbbi gazdaszervezetek a tagságukkal tartott konzultációt követően akarnak arról dönteni, hogy elfogadják-e a kormány által felajánlott részleges kárpótlást, vagy beváltják korábbi fenyegetésüket, és országos megmozdulást szerveznek keddre.

A bolgár gazdák tisztességtelen versenyre hivatkozva egyéb ukrán termékek mellett a búza, kukorica és repce importjára vonatkozó tilalmat sürgetik, és kárpótlást akarnak az ukrajnai háborúval összefüggő veszteségeikért.

Az utóbbi időben Európa-szerte gazdatüntetések voltak az alacsony eladási árak, a növekvő költségek, a túlszabályozás az és olcsó agrárimportok ellen.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.