Így emelné tovább az energiaárakat az osztrák kormány

Ha az osztrák kormány valóban elintézi, hogy megszűnjenek az OMV és a Gazprom közötti szerződések, akkor az osztrák gazdaság és az ipar is lehetetlen helyzetbe kerülne, így vélekedik Axel Kassegger, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) energiaügyi és gazdasági szóvivője. A politikus szerint ha a nagyobbik kormánypárt, a Néppárt támogatja a kisebbik kormánypárt törekvéseit, akkor csak a saját lakosságának ártana. Eközben pedig Oroszországnak valójában nem fájna egy ilyen megállapodás felmondása.

2024. 02. 13. 18:30
Karl Nehammer osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart. (Forrás: pampam / Twitter)
Karl Nehammer osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart. (Forrás: pampam / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Leonore Gewessler miniszter asszony zöldideológiai hajszájában nyilvánvalóan azt a célt tűzte ki maga elé, hogy hivatali idejének utolsó szakaszában az energiaárak még tovább emelkedjenek, és ezzel gazdaságunkat és iparunkat teljesen falhoz szorítsa – hívta fel a figyelmet Axel Kassegger, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) energiaügyi és gazdasági szóvivője, aki élesen bírálta az energiaügyi miniszter bejelentését, miszerint Ausztria kiiktatná az OMV és a Gazprom közötti gázszállítási szerződéseket.

A jobboldali politikus szerint Karl Nehammer kancellárnak és a Néppártnak (ÖVP) azonnal le kell állítania a kisebbik koalíciós partnerét, főleg annak fényében, hogy Nehammer a pártját kifejezetten gazdaságmentő pártnak nevezi.

Ha Karl Nehammer, Martin Kocher és társai még rendelkeznek egy kis gazdasági józan ésszel, akkor elvárom, hogy azonnal nemet mondjanak ezekre a tervekre

– fogalmazott Axel Kassegger, aki szerint ha az ÖVP teret ad a zöldpártiaknak ebben a kérdésben, akkor azzal bebizonyosodik, hogy a nagyobbik kormánypárt úgy táncol, ahogy a kisebbik fütyül.

Az FPÖ politikusa kiemelte, hogy egy ilyen kilépés következménye a gáz árának megsokszorozódása, az infláció növekedése – amely már most is jóval az eurózóna átlaga felett van – és az osztrák vállalatok versenyképességének további csökkenése lenne. Kassegger úgy fogalmazott:

Csak a saját lakosságunknak és gazdaságunknak ártana anélkül, hogy bármi változást hozna Oroszország magatartásában az elítélendő ukrajnai háborúval kapcsolatban. Az ideológiát és az elit szolgalelkűségét így a lakosságunk jóléte fölé helyezik.

 Az Ausztria energetikai helyzetéről szóló információs portál adatai szerint egyébként a nettó gázimport 98 százaléka tavaly decemberben Oroszországból érkezett – mutatott rá az FPÖ képviselője, aki úgy véli, Ausztriának olyan energiapolitikára van szüksége, amely a saját polgárainak és a gazdasági telephelynek az érdekeit követi ésszel és józan ésszel.

Borítókép: Karl Nehammer osztrák kancellár (Forrás: Twitter/pampam)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.