Illegális aranybánya omlott be Venezuelában, sokan meghaltak

Jelenleg is végzik a mentést a helyszínen.

Forrás: MTI2024. 02. 22. 8:41
Niger, urán, uránbánya, bányászat AFP
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb tizenöten meghaltak és sokan megsérültek egy illegálisan működtetett venezuelai külszíni aranybányában történt bányaomlás következtében – közölte szerdán Nicolás Maduro államfő a venezuelai televízióban.

Helyi illetékesek tájékoztatása szerint a beomlott bányában ismeretlen számú ember lehet még. A Bolívar állambeli Angostura vezetője, Yorgi Arciniega több tucatnyira tette a halottak számát, de ezt az adatot Maduro televíziós beszédében cáfolta.

A bányaszerencsétlenség kedden történt Angostura körzetében, mikor a Bulla Loca néven ismert bánya egyik fala leomlott. Az aranybányát csak vízi úton lehet megközelíteni.

A bánya közelében lévő La Paraguában gyülekező hozzátartozók arra kérték a kormányt, hogy küldjön helikoptereket a mentés meggyorsítására, a halottak és a sérültek elszállítására.

A bányaomlás egyik túlélője, a 71 éves Carlos Marcano La Paraguában szerdán arról számolt be, hogy a bányában katasztrofális helyzet alakult ki. Mint mondta, sokan lelték halálukat az omlásban, és őket még nem sikerült kihozni.

A sérülteket az állam székhelyére, Ciudad Bolívarba szállították, amely mintegy négyórányira fekszik a Bulla Loca bányától, ahol a kormány becslései szerint mintegy kétszáz ember dolgozott.

Caracasból is a térségbe utazott egy mentőcsapat, hogy segítséget nyújtson a túlélők felkutatásában és a halottak kiemelésében.

Venezuelában 2016-ban jelöltek ki az ország középső részén egy hatalmas bányafejlesztési övezetet. A területen és azon kívül azóta fellendült az arany, gyémánt, réz és más ásványi anyagok bányászata, ugyanakkor sok bánya illegálisan vagy a törvényesség határán egyensúlyozva működik, és a munkakörülmények borzasztóak.
 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.