Óriási fizetésemelést kapnak a német kormánytagok

Olaf Scholz német kancellár fizetése havi bruttó több mint 8 millió forintra nőtt.

Forrás: VG2024. 02. 27. 17:12
SCHOLZ, Olaf
München, 2024. február 17. Olaf Scholz német kancellár beszél a 60. müncheni biztonságpolitikai konferencián a müncheni Bayerischer Hof szállodában 2024. február 17-én. MTI/EPA/Szilágyi Anna Fotó: Szilágyi Anna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagymértékben emelkedik a német kormánytagok, a köztisztviselők és az elnök fizetése, valamint nyugdíja március 1-jétől – írta meg a VG.

Olaf Scholz német kancellár fizetése, pótlékokkal együtt, 6,67 százalékkal nő, így márciustól havi bruttó 22 083 euróra emelkedik, ami nagyjából 8,5 millió forintnak felel meg. A miniszterek bére 6,98 százalékkal emelkedik, így márciustól havi bruttó 17 990 euróban (7 millió forint) részesülnek.

SCHOLZ, Olaf
Fotó: Omar Havana

Az emelések mellett a német politikusok nyugdíja is nőni fog a hivatali idejükhöz kötött törvény alapján. Négy év hivatali idő után a kancellár és a miniszterek a fizetésük 27,74 százalékát kapják meg nyugdíjként. Jelenleg a kancellár négy év hivatali idő után havi 5734 euró nyugdíjra jogosult, de márciustól ez már 6117 euró lesz, plusz 527 euró minden további aktív évre.

A miniszterek esetében a nyugdíj most még 4656 euró havonta, de péntektől már 4982 euróra nő, kiegészítve 430 euróval a négy év feletti hivatalban töltött évekért.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár  (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.